Nyamko Sabuni menar att Socialdemokratin är ”tafflig” och inte klarar av att hantera kriser. Men hon släpper inte taget om Januariöverenskommelsen som ger S och MP regerinsmakten.

Det är i Expressens intervjuserie med partiledarna som Liberalernas Nyamko Sabuni delar ut rejäla rallarsvingar mot Stefan Löfven, för att sedan försvara stödet till S-regeringen.

Både S-kritik och samarbete

– Vårt samarbete bygger inte nödvändigtvis på Socialdemokraternas förmåga att leda, utan det bygger på januariavtalet och det budgetsamarbete vi har. Det samarbetet har i stort fungerat bra, menar Sabuni enligt Expressen.

Det blir vingligt när Sabuni också säger att det inte finns ”något område där vi skulle vara närmare Socialdemokraterna än Moderaterna”, men ändå vidhåller att Liberalerna inte kommer bryta januariavtalet.

Vilken fot ska L-partiet stå på?

Både SD-samtal och nej till budgetsamarbete

Direkt efter att hon försvarat fortsatt januariavtal, avfärdar hon hela grunden för det. ”När Sverigedemokraterna tillsammans med Vänsterpartiet kan komma samman och fatta beslut som påverkar hela regeringsarbetet så inser man att det är helt omöjligt att bygga ett parlamentariskt arbete på att utesluta partier.”

På frågan om L i nästa votering om statsminister kommer att låta SD:s position vara avgöra, svarar hon ”nej”. Därmed framför Sabuni rakt motsatt ståndpunkt från tunga L-partister som Stockholmspolitikern Anna Starbrink och EU-parlamentarikern Karin Karlsbro. När Sabuni ombeds kommentera detta svarar hon, ”De är fria att ha sin uppfattning”.

Det gamla uttrycket om att vara liberal är att vara kluven, manifesteras gång på gång i intervjun.

Ett begripligt besked ger hon dock. Sabuni tänker inte förhandla statsbudget med Jimmie Åkesson. Men hon har inget emot att Ulf Kristersson gör det. Sabuni kan tänka sig att förhandla budget med Moderaterna, även om M också förhandlar med SD.

Ökad chans för M-ledd regering

Om man utgår från att Sabuni tänker hålla alla sina desperata uppfattningar samtidigt, blir summan faktiskt att Ulf Kristersson skull bli statsminister om det vore omröstning i riksdagen idag.

Även om hon själv inte vill budgetförhandla med SD tänker hon inte låta statsministervalet avgöras av vilket inflytande som SD får. Vill M förhandla med SD och L var för sig, går det bra för Sabuni. Sakpolitiken får avgöra, och L ligger M närmare ideologiskt än S.

Bättre utan L i riksdagen

Men även om Sabunis svar kraftigt ökar sannolikheten för en icke-socialistisk statsminister framöver, är frågan om ett så svajigt och splittrat parti som L alls ger ett regeringsalternativ ökad styrka. Otydlighet är en inte bara otacksam utan också demokratisk förkastlig grund att bygga regeringsmakten på. Väljarna lämnas därhän för korridormygel, maktspel och trams.

För både vänster och konservativa vore det nog lugnare och stabilare att bilda regering utifrån en riksdag som Liberalerna har åkt ur.