Ann Linde har i tysk TV-intervju uppvisat ”en sällan skådad arrogans” med så ”dåligt underbyggda svar” att det framstod som att ”målet för ministern var att förvärra Sveriges internationella anseende”.

Detta framförs av riksdagsman Markus Wiechel, utrikespolitisk talesperson (SD), i en debattartikel i Aftonbladet, där han också meddelar att han KU-anmäler utrikesministern.

”Ann Linde (S) borde förstå vikten av ett starkt förtroende för att kunna ha goda internationella relationer. Inte ens hon kan få för sig att andra länder imponeras över att Sverige lyckats ’platta till kurvan’, som svar på varför Sverige sorgligt nog har världsrekord i andel döda”, skriver han.

Skadat förtroendet

”Hon kan omöjligen tro att förtroendet för Sverige ökar när man med en självgod, insiktslös och mästrande ton ljuger om vad som sker i Sverige i syfte att dölja den svenska regeringens uppenbara handlingsförlamning.”

Själv har Ann Linde sagt till TT att hon kunnat ”vara lite trevligare, le lite mer”. Men hon håller inte med om att intervjun skadat Sverige. 

Wiechel menar att det inte är konstigt att omvärlden ställer den svenska regeringen mot väggen för den undermåliga hanteringen inför och under rådande pandemi.

”De länder vi vanligtvis handlar med måste få svar på relevanta frågor om vad vi gör för att pressa tillbaka smittan och varför de kan lita på oss”, menar Wiechel.