De våldsamma upploppen i USA har i flera fall organiserats av vänsterextrema Antifa. President Trump avser att terrorstämpla organisationen. Och riksdagsledamot välkomnar beskedet och vill se terrorstämpling också i Sverige.

Den amerikanske presidenten Donald Trump meddelade på Twitter att den autonoma vänsterradikala organisationen Antifa kommer att terrorstämplas efter de stora kravallerna som pågår i ett 30-tal städer i USA.

Riksdagsledamot Markus Wiechel (SD) välkomnar beskedet och vill se en terrorstämpling av den svenska motsvarigheten AFA.

– Det är föredömligt av Trump, säger Wiechel till Nyheter Idag.

Markus Wiechel har lagt motioner om att Antifas svenska motsvarighet AFA ska förbjudas. Även Nordiska motståndsrörelsen bör förbjudas anser Wiechel.

– Jag har partivänner som blivit utsatta och har själv blivit hotad. De metoderna AFA använder sig av är definitivt terror. Inte minst då deras metoder drabbar närstående den som är måltavlan för deras aktioner.

Antifa drivande i upploppen

Autonom vänster pekas enligt USA Today ut i en underrättelserapport som drivande i upploppen i amerikanska städer efter att den svarte George Floyd avlidit under ett polisingripande.

President Donald Trump höll på lördagen Antifa och den ”radikala vänstern” som ansvariga.

En terrorklassning av Antifa innebär att federala myndigheter som FBI och ATF ges utökade möjligheter att avsätta resurser för att utreda och lagföra Antifamedlemmar.

Demokrater sympatiserar med Antifa

På sociala medier sprids nu en bild på demokraten och justitieministern i delstaten Minnesota, Keith Ellison, där han håller upp Antifa-propaganda. Ellison var också den förste muslimen som blev invald i den amerikanska kongressen 2007 och satt där till förra året.