Vem ska samordna samordnarna? S-regeringen har nu utsett ännu en samordnare, meddelar socialminister Lena Hallengren (S). Hur vore det om regeringen gjorde sitt jobb istället för att skapa en armé av onödiga pratkvarnar?

På en pressträff på tisdagen presenterade socialminister Lena Hallengren (S) ett nytt regeringsuppdrag som ”vaccinsamordnare”.

– Regeringens och samordnarens ansvar handlar enkelt uttryckt om att få vaccin till Sverige, sa Hallengren enligt TT.

Samordnare avgick inom en månad

Det har bara gått några veckor sedan regeringen utsåg en ”testsamodnare” som skulle få fart på testningen som bara utfördes till en tredjedel av målet på 100.000 tester i veckan. 8 maj presenterade regeringen Harriet Wallberg, tidigare rektor för Karolinska institutet.

– Hon ska arbeta operativt och se över, försöka utröna och avvärja varje problem som kan finnas, sa då Lena Hallengren.

Det fanns inga gränser på hur mycket den nya samordnaren simsalabim skulle ordna. Allt som låter bra att sägas på en presskonferens sades den gången också. S-regeringen visade sin enorma handlingskraft. Man gör något!

Men inom mindre än en månad avgick Wallberg. Hon återgick till sin tjänst på Karolinska institutet. Ingenting uträttades, eller som Hallengrens pressekreterare skriver ”vi tar med oss hennes rekommendationer”, men enligt en källa fanns det inget för henne att göra utanför gällande strukturer.  

Men det blev ju en pressträff och ett antal rubriker i medierna om att något skulle hända från regeringens sida.

Så idag var det alltså dags igen. En ny betald samordnare som ska dutta runt och göra reklam för hur handlingskraftig regeringen är.

Nej, ge oss hellre rejäla chefer

Det är tramsigt av socialministern att var och varannan vecka utse någon sorts ”samordnare” eller ”koordinator” som placeras utanför den normala beslutsgången i offentliga sektorn.

Det är ett resultat av att ingen längre ges fullt ansvar. Ingen är chef, istället råder ”gemensamt ansvar” och ”samråd”. Syftet är att ingen ska kunna utvärderas, eftersom ingen är ansvarig för misslyckanden när alla varit inblandade i stormöten.

Löner och titlar vill många ha, men inget ansvar. Detta är en förkastlig ordning. Lön och titel ska knytas till tydligt ansvar. Utförs det bra får chefen ökad respekt, utförs arbetet dåligt ska chefen ta ansvar och konsekvenserna.

Låt oss gå tillbaka till det som fungerade, den svenska ämbetsmannatraditionen. Då var makt och ansvar två sidor av samma mynt. Och då fungerade Sverige.