Många har överraskats av att C sjunker som en sten i SCB-mätningen som presenterades idag. Men utfallet är naturligt och logiskt mot bakgrund av hur partiet agerat i regeringsfrågan.

SCB:s partisympatimätning var något av en gäspning. Den utföll som väntat, med tanke på att det handlar om opinionsläget för en månad sedan. SCB bekräftar att S som statsministerparti gick upp under coronakrisens inledande fas fram till mitten av maj. Men opinionen har därefter börjat förändras, som i Demoskop (26 maj-3 juni) där S tappar flera procentenheter.

Men ett resultat har överraskat många, bland annat Widar Andersson i socialdemokratiska Folkbladet, som i ledarkommentar skriver: ”En uppgift i SCB överraskar mig: Centerpartiet har förlorat mest – 2, 6 procentenheter – av alla partier sedan förra valet. Jag har kanske varit ouppmärksam på C; men ärligt talat så såg jag inte den komma.”

C står för största valsveket

Själv har jag länge väntat mig att detta ska hända. Annie Lööf lovade hundratals gånger i valrörelsen 2018 att hennes statsminister var Ulf Kristersson (M). Men efter valet röstade centerpartisterna ”nej” till honom för att istället rösta fram Stefan Löfven (S) som statsminister.

Ett mer flagrant löftesbrott än så är svårt att tänka sig.

De som röstade på C förväntade sig att deras röst skulle ligga till grund för att byta ut sittande S-statsminister mot en borgerlig statsminister. Men C-väljarnas röster användes för att låta Stefan Löfven sitta kvar.

Andersson avslutar: ”Det allvarligaste beskedet, kanske också för S, är att Centerpartiet tappat så stort sedan valet.” Raset kan, menar han, antyda att det som brukar sägs från borgerligt håll är sant: Den som ger sig in i samarbete med Socialdemokraterna kommer att tappa väljarstöd.

Ja, C och L är de stora förlorarna i SCB när vi jämför med valresultatet 2018. Det är de två enda statistiskt säkerställda nedgångarna.

Utmärkt besked från väljarna

Det är utmärkt om väljarkåren straffar de partier som inte håller vad de lovar. Och att borgerliga partier stadgar upp en allt svagare Socialdemokrati är en uppgift som säkert är obegriplig för de flesta.

I nästa val vet väljarna att en röst på C och L lika gärna kan vara en röst på S. Då är det ju mer logiskt att rösta på S, om det är så man vill ha det. Och rösta på andra icke-socialistiska partier om man vill slippa en S-regering.

*
Se mer i Samtiden: Samarbetspartierna C och L faller tungt i SCB.