Moderatledaren Ulf Kristersson dömer ut migrationsutredningen och utesluter inte budgetsamarbete med Sverigedemokraterna.

Det är i en stort uppslagen intervju för Expressen som Kristersson blir tydligare än vad någon M-ledare varit sedan Sverigedemokraterna kom in i riksdagen för tio år sedan.

Borde sagts för tio år sedan

Men skulle Sverigedemokraterna få rollen som ett samarbetsparti till en framtida moderatledd regering där man förhandlar om budgeten?

– Det är ingenting jag utesluter alls, utan jag tror att vi kommer behöva diskutera budgetfrågor med många partier. Ytterst är det alltid regeringen som måste vara säker på att om man lägger en budget så får man igenom den, säger han i juni 2020.

Det borde naturligtvis ha sagts av M för tio år sedan!

Då hade Sverige kunnat se annorlunda ut. Kanske en miljon färre migranter i landet. Uppemot en miljon färre att försörja, något som skett genom att i tysthet avveckla välfärden för äldre och utsätta dem för en ättestupa där de ligger i sina sängar och medvetet kvävs ihjäl – därför pengarna går till nyanlända.

Skulden för det bär Fredrik Reinfeldt, Mona Sahlin och Stefan Löfven.

Nu verkar Ulf Kristersson beredd, att efter coronakrisen, göra omstart.

– Det här onormala i att två partier [SD och V] ska hållas utanför alla samtal, det tramset pågick fram till den här krisen, säger Kristersson nu.

Migrationsutredningen meningslös

Utöver insikten om vad att parlamentarisk demokrati är, förmedlar Kristersson också tydlighet om den pågående migrationsutredningen.

Han har ju länge tjatat om att S och M borde göra upp, men han tror inte längre det är möjligt. Att S är inte beredda att göra något som skulle kunna få MP att spräcka regeringen, har äntligen sjunkit in hos M.

– De vill till varje pris hålla ihop sin regering och där dikterar Miljöpartiet gränserna för vad de kan tycka. Hittills har vi sett en utredning som varit helt meningslös och där alla de stora frågorna blockeras just nu. Vi kommer inte skriva under en utredning som egentligen bara låter invandringspolitiken förbli helt paralyserad i Sverige, säger Kristersson.

MP får inte längre kidnappa invandringspolitiken

Och det bästa av allt är att M-ledaren äntligen tycks ha förstått vilken fruktansvärt destruktiv kraft som Miljöpartiet är.

– Miljöpartiet kan i längden inte kidnappa svensk invandringspolitik. Jag är beredd att kompromissa, och långsiktigheten och stabiliteten har ett egenvärde, men den kan inte bygga på att Miljöpartiet har vetorätt över svensk invandringspolitik. Det är helt orimligt, säger Ulf Kristersson.

Tio katastrofala år för Sverige

Det var genom Fredrik Reinfeldts migrationsuppgörelse med MP 2011 som allt gick åt skogen. Sverige körde i diket. Välfärden urholkades. Kriminaliteten har bokstavligen exploderat. Folk avrättas på gatorna och äldre tillåts kvävas ihjäl på äldreboenden.

I Göteborg förvisas svenska skolbarn ut i förorter dit inte ens polisen åker in i utan förstärkning, bara därför att nyanlända ska få gå före alla andra i skolvalet. Och nu knäböjer polis i uniform inför de huliganer som de är avlönade av staten för att hålla ordning på.

Sverige har under 2010-talet blivit ett dårhus.

Om Moderaterna år 2010 haft de ståndpunkter som Ulf Kristersson intar 2020, hade mycket av detta kunnat undvikas. Det sorgliga är ju att Kristerssons ståndpunkter egentligen inte är nya – de ligger i linje med ”gamla” Moderaterna. Men under Reinfeldt gick partiet vilse och släppte lös alla de destruktiva krafter som nu härjar fritt.

Nystart för en Moderat classic?

Många har länge hoppats på att M skulle hitta tillbaka till Gösta Bohmans kraftfulla kombination av marknadsekonomi och konservativa värderingar. Men blivit besvikna, gång på gång, eftersom M av någon anledning varit rädda för vänstern och vänstermedier och därför vikit ner sig och bara framfört tarvliga plattityder.

Bättre än att be om ursäkt, är att Moderaterna sätter ner foten där partiet traditionellt satt ner foten – trots vänsterns gallskrik och medieetablissemangen pompösa fördömanden.

Då kan vi ha ett regeringsunderlag som kan rädda Sverige, innan det blir försent.