Elever på högstadieskola i Gnosjö har i mer än ett år utsatts för systematiskt förtryck av andra elever genom misshandel och grova kränkande sexuella handlingar. Föräldrarna är mycket kritiska till att denna kultur fått etableras utan att skolan och myndigheter stoppat utvecklingen.

Det har tillhört vardagen för högstadieelever att på skolan blivit misshandlade med bälten i duschen, upprepade slag mot könsorgan, strypgrepp och hållits fast för att tvingas äta bajs.

Svenska myndigheter ingriper inte. Barnen lämnas åt sitt öde.

Trakasserierna och misshandeln har kunnat fortsätta i nästan ett år trots att skolan hade kännedom om vad som pågick. Föräldrarna menar att beteendet blivit en slags kultur på skolan som accepteras av skolan, politiker, polis och sociala myndigheter.

– Att detta kan hända på en högstadieskola i Sverige idag, det är helt ofattbart, säger en av de utsatta pojkarnas pappa till SVT.

Rektorn på skolan gör som statsminister Stefan Löfven – skyller ifrån sig och menar att skolan inte är absolut sämst i världen.

Skolinspektionen gjorde en riktad tillsyn på högstadieskolan i januari, men trots att händelserna då var kända riktades ingen kritik, utan det hävdades tvärtom att skolan levde upp till kraven om att motverka kränkande behandling.

– Det är grova brott. Det är misshandel. Det är sexuella övergrepp mot barn. Det är olaga hot. Det är absolut inte pojkstreck, säger mamman till drabbad elev.

– Vuxna måste sätta ner foten, säger hon.

Men hittills har det fått fortgå. Alla ansvariga har vänt bort huvudet eller ryckt på axlarna. Rektor hänvisar till handlingsplaner…

För de drabbade eleverna är Sverige numera laglöst land.