Ett volymmål eller inte för invandring? Den frågan debatterades i SVT:s Aktuellt på måndagskvällen mellan Jimmie Åkesson (SD) och Jonny Cato (C).

Riksdagens åtta partier sitter i migrationskommittén som till i augusti ska ta fram förslag till Sveriges nya asyllagstiftning. De förslag som utredningens tjänstemän tagit fram ligger långt från vad flera av partierna kan acceptera.

I det ingår förslaget ingår ett så kallat riktmärke för flyktingmottagandet de närmaste tre åren. Politiken skulle därmed slå fast vilken volym av migranter som Sverige skulle ta emot per år.

Centerpartiet är kritiskt till en sådan lag, men är redo att titta på alla förslag i den pågående migrationskommittén.

– Att sätta ett absolut tak på hur många som får söka asyl i Sverige är inte förenligt med asylrätten. Situationen i omvärlden avgör om människor har skyddsskäl eller inte, sa partiets migrationspolitiske talesperson Jonny Cato (C) i Aktuellt igår kväll.

Volymmål: noll personer

Jimmie Åkesson menar att ett volymmål för invandringen kan vara okej om målet är noll personer.

– Om vi ska ha ett volymmål så måste det vara noll eller nettominus. Detta eftersom läget i Sverige är så ansträngt idag att vi inte kan ta emot fler. Det går inte. Tvärtom, fler måste återvända. Fler måste återvända än som kommer. Det är vår absoluta utgångspunkt, sa Jimmie Åkesson i Aktuellt.

– Man ska söka asyl i första säkra land. Och Sverige är väldigt sällan första säkra land.

Han menar att Socialdemokraterna måste välja sida, antingen Centerpartiets och Miljöpartiets mer liberala linje eller en ”mer nykter syn”.

Välfärden är extremt ansträngd

Åkesson kritiserade det faktum att man ens diskuterar ökad invandring när situationen i svensk välfärd är så extremt ansträngd som den är.

– Det finns inget utrymme för någon asylinvandring överhuvudtaget. Var ska de få vård någonstans? Vilka äldreboenden ska de bo på? Vilka skolor ska de gå i?

När Cato tog upp att vi måste visa medmänsklighet genom att ta emot fler, replikerade Åkesson.

– Medmänsklighet handlar ju inte bara om andra länders medborgare. Det handlar om våra egna medborgare. Vi har massdöd på våra äldreboenden i Sverige idag. Jag vill hantera det före jag hanterar andra länders medborgare, svarade Åkesson.