Typisk svensk midsommar betyder enligt de flesta regn. Men även om sommaren i Sverige kan vara kylig och blöt, står den för känslor och förhoppningar som är lika ljusa som sommarnatten är kort.

När jag försöker finna summering av vad midsommar betyder för mig är det ordet ledighet jag fastnar för.

Och då inte bara i dess vanliga betydelse – semester och sommarlov. Utan också i de andra betydelserna av ordet – avspändhet, naturlighet, otvungenhet, rörlighet, det icke-officiella och trygghet. I motsats till arbete, tillgjordhet, spändhet.

Ledigheten!

Många i utlandet tycker vi svenskar har ett närmast magiskt förhållande till sommaren, vars ankomst vi firar med midsommar. Och det är inte så konstigt. På många håll i världen finns inte samma tydliga årstidsskiftningar som hos oss här uppe i norr. Tänk vad tråkigt det vore om höst, vinter, vår och sommar såg likadana ut!

Prognos för midsommarafton kl 12. Källa: Klart.se

Tänk att vara utan de ljusa sommarkvällarna.

Skiftningarna gör att vi känner naturen närvarande på ett helt annat sätt än de flesta. Och när är naturen som vackrast, mest inbjudande och intressantast? På sommaren, naturligtvis!

Eftersom vi har ett så kallt klimat övriga delen av året, behöver vi fira solen och värmen de korta stunder den ger oss frihet att kasta av vinterkläderna.

Att få sitta ute i shorts och t-shirt – som jag gör när detta skrivs – känns både lyxigt, fritt och underbart ledigt.

Även om coronaviruset hindrar oss från att utföra våra midsommartraditioner denna högtidsdag, ser nästan hela landet ut att få sol och 20 grader varmt på Midsommarafton. Det är den bästa hyllning vi kan få. När nu större folksamlingar är uteslutna.

Vi har alla beklagat oss sarkastiskt över ”svensk sommar” i meningen regnigt och kyligt. Men just därför att stunderna med sol, bad och värme är så få och korta, blir det än viktigare att ta tillvara på dem. Njuta.

Det är därför vi, enligt min mening, firar midsommar. Sommarens ankomst och chansen att få leva lite ledigare än annars.

Till det kan vi lägga all den goda mat och starka drycker som traditionen påbjuder. Men den är ju mer ett svepskäl för att kunna umgås ledigt och njutfullt.

Så ha en riktigt skön midsommar, bästa läsare!