Svenska folkets ”krisstöd” för Socialdemokraterna svalnar nu. S backar och de tre oppositionspartierna skulle få egen majoritet i riksdagen om det vore val i juni, enligt Demoskop.

Socialdemokraterna backar med 2,3 procentenheter medan både Sverigedemokraterna och Moderaterna ökar.

”Nu ser det ut som att det är slut på surfandet på coronavågen för Socialdemokraterna och Stefan Löfven”, skriver Aftonbladet.

Eftersom både Miljöpartiet och Liberalerna hamnar under spärren får de inga riksdagsmandat, vilket skulle ge M, SD och KD egen majoritet.

Det blir en spännande tid framöver. Hur kommer opinionen att utvecklas post-corona? Iallafall nu när den inledande akuta medicinska krisen verkar vara över.

Viruset kommer dock att ”smitta” all politik framöver, dels eftersom smittspridningen fortsatt kommer att vara ett överhängande hot, dels eftersom ekonomin kommer att vara hårt pressad med hög arbetslöshet och snabbt växande statsskuld.

TABELL
Demoskop juni 2020 (jmf m maj)

Regeringsunderlaget
Socialdemokraterna: 27,8 procent (-2,3)
Centerpartiet: 9,7 procent (-0,3)
Miljöpartiet: 3,9 procent (+0,6)
Liberalerna: 2,7 procent (+-0)
Vänsterpartiet: 8,2 procent (+1,0)

Oppositionen
Moderaterna: 20,9 procent (+0,2)
Sverigedemokraterna: 19,3 procent (+0,5)
Kristdemokraterna: 6,5 procent (+-0)

Mätningen utfördes 26 maj – 3 juni. Frågan som ställdes var: “Vilket parti skulle du rösta på om det var riksdagsval idag?” Mätningen omfattade 2.437 intervjuer och är genomförd som en webbundersökning.