President Donald Trump har satt igång valrörelsen inför valet i november med besked. Inför nära 20.000 anhängare i Tulsa drog han upp tydliga skiljelinjer mellan alternativen.

KOMMENTAR. Sedan början av mars har alla kampanjmöten varit inställda på grund av coronaviruset. Men nu kunde inte Trump hålla sig längre. Mötesdeltagarna är där på egen risk. Symptomatiskt är att massmedier som hyllat upplopp med BLM inte haft några betänkligheter kring risken för coronaspridning, men när Trump håller valmöte blir det plötsligt oerhört viktigt.

Men trycket på att få höra Trump är enormt. Det sprudlar av energi både runt presidenten och hans supportrar. Det är full fart framåt.

Denna energi kan inte underskattas. I alla länder är det kandidaten eller partiet som framstår som vinnare i valrörelserna som lockar till sig de osäkra, och i USA är den effekten än starkare.

Den tysta majoriteten

Trump hävdade i talet på lördagskvällen att ”den tysta majoriteten är starkare än någonsin” and lyfte fram republikanerna som Abraham Lincolns parti. Detta mot bakgrund av ”Black lives matter”-kampanjen.

”Om fem månader ska vi besegra sömnige Joe Biden. Vi ska stoppa den radikala vänstern. Vi ska bygga en framtid med trygghet och möjligheter. Republikanerna är partiet för frihet, jämlikhet och rättvisa för alla. Vi är Abraham Lincolns parti”, sa Trump.

Det är ju som bekant Lincoln som befriade de svarta från slaveri, närmast på egen hand genom den militära ordern ”emancipation proclamation”. (Det var i egenskap av överbefälhavare som Lincoln agerade. Ordern antogs sedan i bearbetad form av kongressen som 13:e tillägget till konstitutionen som förbjuder slaveri.)

Allt medan Demokratisk partiet förvarade slaveriet och sedan i hundra år upprätthöll rassegregationen fram till 1960-talet.

Böja sig för mobben eller vara rakryggade amerikaner?

Trump lyfte också fram sitt parti som det som försvarar lag och ordning. Också det en passning till Demokraterna som mer ställt upp på upprorsmakarna och plundrarnas sida.

Presidenten summerade valrörelsen i en fråga: ”Vill ni böja er inför vänsterns mobb eller vill ni stå rakryggad som stolta amerikaner?”

Tydligare kan inte alternativen mellan vänsterns anarki och högerns trygghet och rättvisa formuleras.

Konservativa domare – eller ”extremister”?

Liksom 2016 lovar Trump att publicera en lista på tänkbara domare att nominera till Högsta domstolen. Att utse konservativa domare är ensamt ett så viktigt vallöfte att många kristna och konservativa som ogillar Trumps utåtagerande och stridslystna retorik ändå ser skäl att rösta på honom.

”Jag kommer snart att annonsera en ny lista av exceptionella kandidater till Högsta domstolen. Och jag kommer att välja enbart från denna lista”, sa Trump till allmänt jubel.

Trump påpekade att Joe Biden inte kan publicera en sådan lista på tänkbara domare eftersom hans tänkbara val är alltför radikala. Trump sa att Biden kommer att fylla domstolen med ”extremister”, rapporterar Fox News.

Trump ger tydlig varudeklaration

Ingen annan politiker ger så tydlig varudeklaration om vad man får om man röstar på honom. Trump förmår koka ner politik till kärnan av vad valet handlar om, och sätta det i skarp kontrast till motståndaren.

Man kan säga att denna kommunikation saknar nyanser och att de intellektuella resonemangen hamnar i bakvattnet. Men det är ju inte om nyanser och vidlyftiga resonemang ett politiskt val handlar om. Valet är folkets rätt och makt att avgöra inriktningen på landets politik. Då är varudeklarationer som folk kan ta ställning till, betydligt viktigare än att kunna briljera inför akademiker som anser sig så mycket bättre än verklighetens folk.

Och det som känns viktigast just nu är just om vi ska tillåta vänsterextrema mobbar plundra, vandalisera och riva ner statyer eller om vi vill ha lag och ordning. I den meningen är det enkelt att hålla på Donald Trump.