Nästan samtliga personer på polisens lista över Uppsalas värsta brottslingar har utländska namn. – Vi har misslyckats med integrationen, konstaterar insatschefen under Rimfrost.

Polisens nationella operation Rimfrost har avslutats och resultatet är nedslående. Meningen var att det grova våldet från gängkriminella med skjutningar och bomber skulle minska, men så har inte skett. Tvärtom har antalet dödsskjutningar ökat, vilket bl a Nyheter idag rapporterat.

– Så som kriminaliteten är nu så finns det ingen quick fix, utan det kommer att ta tio års hårt arbete från hela samhället om vi ska få ordning på det här, sade Daniel Larsson, insatschef för operation Rimfrost i Uppsala, till SVT.

– Minst tio år. Jag kommer att bli svårt förvånad om brottsligheten har minskat om tio år. Vi ska vara glada om den har ökat lite grann bara.

Uppsala: Nästan alla grovt kriminella har invandrarbakgrund

I landets fjärde största stad Uppsala har polisen haft en lista med 180 kriminella att ha särskild koll på under operation Rimfrost. Upsala Nya Tidning (betalvägg) avslöjar att ”så gott som samtliga har utländska namn”.

Polisen bekräftar för tidningen att det till stor del är män med invandrarbakgrund som står bakom brottsligheten i staden.

– Vi har misslyckats med integrationen, säger insatschefen Larsson och efterlyser mer stöd till skolan och socialtjänsten i utsatta områden.

– Många lockas av lyxbilar och snabba pengar. Eftersom samhället inte erbjuder tillräckligt attraktiva alternativ fortsätter nyrekryteringen till kriminaliteten. De som är i riskzonen måste få hjälp redan som tioåringar, i annat fall kommer situationen bara att bli värre.