I flera länder där Ikea fått statligt företagsstöd för att klara coronapandemin kommer man att skicka tillbaka pengarna. Affärerna går starkt.

Möbeljätten Ikea förbereder sig för att återbetala företagsstöd till nio länders regeringar sedan butikerna kunnat öppna i stora delar av världen, skriver Financial Times. Detta då Ikea knappats har drabbats av minskad försäljning på grund av coronakrisen. I början av krisen väntade man sig att verksamheten kunde tappa 70-80 procent, men nu när alla utom 23 varuhus har kunnat öppna märks att efterfrågan är stark, skriver tidningen.

– Nu när vet vi mer än vad vi gjorde i februari och mars är det bara rätt att gå tillbaka och säga ’hej hörrni tack så mycket, ni hjälpte oss genom denna svåra period och nu kan vi se om vi kan betala tillbaka’, säger Tolga Öncü på Ingka, som äger de flesta av världens Ikea-varuhus, till tidningen.

Länderna det handlar om är Belgien, Kroatien, Tjeckien, Irland, Portugal, Rumänien, Serbien, Spanien och USA. Det är ännu oklart hur pengarna ska betalas tillbaka men det förs dialoger med myndigheterna i de olika länderna, rapporterar TT.