Ett skäl till att så många dött av coronaviruset i Sverige kan vara att landets äldreboenden saknar möjlighet att mäta de äldres syresättning.

Det har kommit flera larm om att äldre lämnas att dö i ensamhet på boenden, medan de kippar efter andan i syrebrist. Om de fått enkel vård med syrgas och dropp hade de kunnat överleva.

En ny kartläggning av kommuner och äldreboenden bekräftar den bilden, avslöjar Expressen.

Just när det gäller covid-19 har flera läkare varnat för att kroppens syresättning snabbt kan försämras, något som mäts med en saturationsmätare, eller oximeter.

En sådan mätare kostar runt tusenlappen att köpa in från godkända leverantörer. 

Mätutrustning saknas på många håll

Trots det har kommunerna, som har ansvaret för äldreboenden, inte sett till att alla äldreboenden har utrustning för att mäta detta. 

I Stockholmsregionen handlar det om äldreboenden i kommuner med S-ordförande i kommunstyrelsen – Botkyrka, Södertälje och Tyresö – och i kommuner med M-ordförande – Stockholm, Nynäshamn, Järfälla och Österåker. 

Kartläggningen visar att syresättning inte heller kan mätas på äldreboenden i kommuner runt om i landet: Göteborg (M-ordf), Säffle (C-ordf), Mölndal (M-ordf), Degerfors (S-ordf), Munkfors (S-ordf).

Ansvariga för boenden hänvisar till att man på grund av Socialstyrelsens riktlinjer ställt in många läkarbesök på plats på äldreboenden. Men personalen som finns på plats har varit utan mätare.

Privata utförare har, som i Årjäng (S-ordf), ”inte detta ansvar i nuvarande avtal och inte heller fått förfrågan om att utföra det”, meddelar kommunen.

I vissa regioner, som Skåne (M-ordf) och Uppsala (M-ordf), har regionen och kommunerna kommit överens om att saturationsmätare ska vara tillgängligt för alla på äldreboenden.

Mätare basal utrustning i sjukvård

– Om man nu ska hävda att man bedriver sjukvård i kommuner, vilket man är ålagd att göra enligt lag, så borde en saturationsmätare vara en rimlig och basal utrustning på ett äldreboende, säger Yngve Gustafsson som är professor i geriatrik vid Umeå universitet.