Personal larmar om att patienter på sjukhuset kan ha smittas av coronaviruset från andra patienter. Detta sedan de speciella avdelningarna för coronapatienter har stängts ned.

När nu det har varit ett lägre inflöde av patienter med covid-19 har Södersjukhuset i Stockholm börjat stänga ner speciella coronaavdelningar. Smittade patienter fördelas i stället på andra avdelningar.

På avdelning 82, för patienter som har svåra lungsjukdomar och blodsjukdomar, hade man sent på lördagskvällen tre covidpatienter inlagda.

– Jag har varit inne hos en covidpatient nu. Självklart tar jag det sist på rundan. Men snart kommer jag att vara tvungen att gå in till andra patienter, säger en undersköterska till Expressen.

Personalen använder skydd och är noga i hygienarbetet. Coronapatienterna ligger på enkelsalar, men de är ändå på samma avdelning som övriga ytterst sköra patienter.

– Vi är upprörda för att man har stängt ner de här avdelningarna så snabbt. Jag kan inte garantera att jag är helt ren när jag går in till mina patienter med lungcancer och kol, säger sköterskan.

Chefsläkare på Södersjukhuset, skriver i ett sms till Expressen: ”Smittsamma patienter är ingen ny företeelse och det har vi hanterat även före covid-19. Vid rätt användning av skyddsutrustning och basala hygienrutiner så är risken att sprida smitta vidare till andra patienter minimal.”