EU:s stats- och regeringschefer genomförde ett videomöte på midsommarafton för att diskutera förslag om stödpaket på 7.500 miljarder kronor som innebär att Sverige ska betala ännu mycket mer till EU.

Utöver återhämtningspaket som ska hjälpa medlemsstaterna ur coronakrisen, diskuterades långtidsbudget där Sverige också förväntas fylla hål som Storbritanniens utträde medför. Detta även om Sverige redan betalar mest av alla i nettobidrag till EU.

Därför håller fyra nettobetalande länder emot förslagen om ökande ekonomisk makt till Bryssel, Sverige, Danmark, Österrike och Nederländerna.

– Vi anser att återhämtningsfonden ska baseras på lån och inte bidrag till medlemsstaterna. Det upplägg som man föreslår skulle i praktiken innebära att EU:s budget utvidgas med nästan 50 procent och det är inte rimligt, säger Stefan Löfven efter mötet på digital pressträff.

Några färdiga beslut om budget och coronastöd väntas inte förrän tidigast i juli.

– Nu övergår vi till en ny fas där vi kan börja förhandla. Jag är redo att starta direkt, säger EU:s permanente rådsordförande Charles Michel på sin presskonferens efter mötet enligt SVT.