– Det är en massaker. Tusentals människor har fått dö i förtid till följd av, hävdar jag, att man gjorde allvarliga missbedömningar initialt kring kraften i det här viruset. Man lät det spridas, säger Jimmie Åkesson i interjvu.

Hittills har omkring 4 700 personer i Sverige dött av coronaviruset, många av dem inom äldreomsorgen. Det är ”ett stort misslyckande” att Sverige inte kunde skydda sina äldre säger Åkesson när han intervjuas i Aftonbladet.

– Det är en massaker. Tusentals människor har fått dö i förtid till följd av, hävdar jag, att man gjorde allvarliga missbedömningar initialt kring kraften i det här viruset. Man lät det spridas. Man trodde att när vi fått en allmän smittspridning så ska vi kunna skydda riskgrupper. Men det är tydligt att det inte har fungerat någonstans, inte i Sverige heller, säger han.

Jimmie Åkesson vill att en kommission ska gå till botten och utreda de höga dödstalen i äldreomsorgen där han anser att många fel begåtts. Skulden lägger han på regeringen och Folkhälsomyndigheten, skriver Aftonbladet.

Det handlar om brist på skyddsutrustning i äldreomsorgen, men också bristande testning och smittspårning.

Men är det inte väldigt lätt för er att i dag vara efterkloka?

– Jag har sagt samma sak precis hela tiden.