REFERAT. Förklaringarna som hittills givits håller inte, de duger inte. Skrapar vi på ytan så kokar haveriet ner till ett i grunden svagt politiskt ledarskap, se Jimmie Åkesson i sitt Nationaldagstal med tanke på att Sverige har ett mycket högre dödstal i coronapandemin än andra länder.

Sverige kan bättre än så här!

Det var Jimmie Åkessons summering av hur regeringen hanterat coronakrisen. Han gick till hårt angrepp mot Stefan Löfven och jämförde med andra länder.

– Danmark, Norge, Finland och Island har alla lyckats bättre än Sverige. Alla har på ett helt annat sätt än Sverige tagit sig an och mött denna farsot, sa Åkesson i talet som sändes i flera sociala medier kl 13 på nationaldagen och sågs ”live” av över 40.000 tittare.

Kallt och hårt

Allra hårdast blev Åkesson när han kommenterade hur landets äldre blivit behandlade.

– Våra äldre har på ett flagrant sätt utsatts för risker som länder i vår närhet undvikit. Det finns inget utrymme att sitta tysta när den kalla bistra sanningen finns där framför oss. När vi hör hur äldre blivit tvingade in i palliativ vård trots att deras anhöriga protesterat.

– Att de som byggt det här landet lämnas ensamma under sin sista stund i livet gör mig uppriktigt förbannad. All den ångest och den ensamhet de känt måste varit fruktansvärd. Att omges av tomhet precis i den stund när man behöver mänsklig närhet som mest, det är så kallt och så hårt att jag saknar ord. Det är alltså något som sker i välfärdslandet Sverige år 2020, konstaterade Åkesson.

”Skuggornas landskap”

Att skylla på personalen och organisationsstrukturer håller inte. Haveriet handlar i grunden om ett svagt politiskt ledarskap. Politiker kan aldrig delegera ansvaret till myndigheter. Ytterst bär regeringen ansvaret och den kan inte lämna walk over.

– Din tid i skuggornas landskap, Stefan Löfven, är förbi, sa Åkesson.

Felprioriteringar

Sverigedemokraternas partiledare gav en hint om var han anser att bristerna finns att söka.

– Var tog alla resurserna vägen? Vad hände med den sköld som vi tillsammans har byggt upp som skulle freda och skydda vårt folk i ett utsatt läge? När det gäller beslut om att satsa miljoner och miljarder på andra länders medborgare, på skuldavskrivningar för andra länder och EU-avgifter, ja då är det alltid bråttom. Då finns pengarna där. Men när det gäller att skydda våra egna då tar det ofta vansinnigt lång tid, sa Åkesson.

Han lovade att Sverigedemokraterna kommer att skaka om etablissemangen till dess svaren finns om hur det kunde gå så illa.

*

Talet kan ses bl a hos YouTube: Åkessons nationaldagstal.