De våldsamma upploppen i USA kan vara en fördel för Donald Trump, även om han kritiseras i medierna. Väljarna vill nämligen ha lag och ordning.

President Donald Trump har tagit kraftigt avstånd från de våldsamma demonstranterna, vilket kan hjälpa honom när amerikanerna går till valunorna i november. Det säger Alf Tomas Tønnessen som forskar om amerikansk kultur vid Universitetet i Agder till Verdens Gang, Norges största dagstidning.

Vänsterradikal oro gynnar republikanerna

Tønnessen jämför med oroligheterna i slutet av 1960-talet. Trots att vänsteraktivismen var omfattande och backades upp av massmedierna, vann republikanerna storsegrar i presidentvalen 1968 och 1972.

– Om Trump lyckas binda upploppen till demokraterna kan han komma att gynnas. Protesterna kan tvärt emot deras avsikt komma att gå ut över vänstersidan, säger Tønnessen.

Lokalval indikerar Trump-framgångar i coronatider

Opinionsmätningar som medierna gärna sprider visar på ett tydligt övertag för utmanaren Joe Biden i presidentvalet i november. Men riktiga val pekar i motsatt riktning.

Fyllnadsval till mandat som blivit vakanta har genomförts i maj. Trots att demokraterna satsat hårt för att behålla ett mandat i Kaliforniens delstatsförsamling, vann republikanen Mike Garcia med nästan 10 procentenheters övertag, rapporterar The Hill. Det är första gången republikanerna tar över ett demokratiskt valdistrikt i delstaten på över 20 år.

En ännu mer remarkabel seger vann republikanerna i Staunton, ett kommunfullmäktigeval i en stad i mellersta Virginia. Likt många andra städer i delstaten har man lutat alltmer åt demokratiska partiet. Obama och Hillary Clinton vann tydligt i de tre senaste presidentvalen. Men när väljarna gick till val 19 maj fördubblades inte bara valdeltagandet utan väljarna kastade ut tre av fyra politiker i fullmäktige och valde nya. Republikanerna ”spöade” demokraterna rejält, säger en valanalytiker.

.