Demokratiska partiet i USA blir allt mer nervösa. Deras inofficiellt klara presidentkandidat mot Trump har allt större problem. En förbluffande krislösning diskuteras.

Joe Biden har vunnit primärvalet inom partiet och borde väljas i enighet på demokraternas konvent i sommar. Men frågetecknen kring honom växer snarare än rätas ut.

Sexanklagelserna

Sexanklagelserna mot Joe Biden försvinner inte. Anklagelserna från en tidigare stabsmedarbetare i kongressen försvinner inte. Nu trappar republikanerna upp striden genom att den mäktige senatsledaren Mitch McConnell kräver mer information. Han anspelar på demokraternas språkbruk då de startade riksrätt mot Trump.

Korruptionsanklagelserna

Inte heller har röken upphört kring korruptionsmisstankarna om sonen Hunter och hans lukrativa arvoden från Ukraina då Joe Biden var vicepresident under Obama. Senaten utreder anklagelserna och kan vara en tickande bomb för Joe Biden.

Oro för begynnande demens

Oro sprider sig också inom demokratiska partiet att Joe Biden kan vara på väg att bli dement. Han har på scen förväxlat sin syster med sin fru och han har haft märkligt tysta stunder i talarstolen, som om han inte vet var han är. Detta kan lätt beskrivas som fula personangrepp, men till och med Washington Post som hatar Donald Trump skriver om Biden, ”Så ja, hans mentala hälsa är en legitim fråga”.

Vad händer om Joe Biden blir omöjlig?

Ännu är Joe Biden endast inofficiellt klar som demokratiska partiets kandidat. Alla motkandidater har dragit sig ur, och Biden borde väljas i enighet på partiets konvent i sommar.

Om Biden i direktsändning börjar svamla och framstår som uppenbart frånvarande, kan Biden övertalas att dra sig ur. Då får partiets konvent fria händer att utse någon annan. Den som har flest delegater vid sidan av Joe Biden är Bernie Sanders. Han borde varit ett naturligt val, men han har hela partietablissemanget emot sig.

Hillary Clinton är sugen

Alla amerikaner är medvetna om att Hillary Clinton fortfarande är intresserad av att nå Vita huset. Hos spelbolagen har hon aldrig försvunnit, utan folk har satsat på henne som presidentkandidat 2020 även om hon formellt aldrig ställt upp. Att partiet vänder sig till sin senaste presidentkandidat är inte orimligt.

Clinton är dock ytterst kontroversiell. Ungefär som Mona Sahlin i Sverige. Även inom det egna partiet har Clinton starkt motstånd.

Därför, säger röster inom partiet till politiksiten The Hill, att man spekulerar i om inte Barack Obama skulle kunna utses till vicepresidentkandidat.

Clinton-Obama, en valsedel som ska besegra Trump

Resonemanget bygger på att Clinton inte skulle vinna mot Trump på egen hand, men om däremot Barack Obama stod med på valsedeln skulle hans gamla väljare trots allt gå till valurnorna.

Obama är fortfarande ung i sammanhanget, 59, och har inget riktigt jobb sedan han avgick som president. Att inta den sysslolösa men prestigefulla posten som vicepresident kanske inte skulle vara fy skam, resonerar desperata demokrater.

Det vore en historisk valsedel med en tidigare president på plats nummer två. Det låter långsökt. Men i dessa tider ska inget vara osagt. Om demokraternas främsta mål är att besegra Trump, är det naturligt att önska sig den person som många röstade på innan de röstade på Trump.

Men man glömmer då att ett viktigt skäl till att många Obamaväljare röstade på Trump var att Obama svikit sina vidlyftiga löften som insinuerades i den meningslösa valslogan, ”yes, we can”, och som förbyttes i förbittring.