Än en gång har S-regeringen förklarat sitt misslyckande med att man varit naiva. Denna gång socialminister Lena Hallengren om att Sverige skulle kunna utföra 100.000 coronatest i veckan.

KOMMENTAR. Socialminister Lena Hallengren (S) uttrycker förvåning över att Sveriges regioner har haft svårt att se till att det finns möjlighet att genomföra topsning av så många personer som det finns laboratoriekapacitet att analysera. 

Trots löften om att 100.000 personer i veckan ska testas för covid-19 ligger siffran nu på färre än en tredjedel. Det är dock långt kvar: förra veckan testades knappt 32.700 personer i Sverige, och veckan dessförinnan testades 29.000 personer. 

Danmark, som har lite mer än hälften så stor befolkning som Sverige, testade förra veckan 67.000 personer.

Socialminister Lena Hallengren försvarar regeringens löfte, och säger att problemet ligger hos Sveriges regioner.

– Jag hade nog, möjligen lite naivt, trott att när de här 100.000 i analyskapaciteten fanns presenterat nationellt och staten sa att de skulle stå för kostnaden, då trodde jag att det skulle vara lite mer huggsexa om att få sin del utav de här testerna, säger hon i Ekots Lördagsintervju.

Får inte testkit

I SVT:s ”Helgstudion” säger Jan Albert, professor i smittskydd vid Karolinska institutet, att det skulle vara möjligt att testa fler, men att det saknas testkit.

– Vi skulle kunna göra mycket mer om vi bara fick tilldelning från företagen som fördelar tester i tillräcklig omfattning, men det får vi inte, säger han till SVT.

I Sverige klarar regeringen inte av att få logistiken att fungera. Det är brist på allt där det behövs som bäst. Först handsprit, sedan ansiktsmasker och nu testkit. Ingenting finns där det ska vara.

Om regeringen vill ha 100.000 virustest gjorda, måste den som högst ansvarig försäkra sig om att hela kedjan – från distribution av testkit och personal som tar testen till laboratoriekapacitet – snabbt kommer på plats. Det räcker ju inte med att önska sig det, likt ett femårigt barn.