Istället för att vara otydligt dyster om ekonomi och välfärd borde finansminister Magdalena Andersson (S) lyssna på riksbankschefens mer kraftfulla budskap.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har i mätningar visat att människor är mer oroade över samhällsekonomin än över viruset. Över 70 procent oroar sig för framtidens välfärd.

Riksbankschefen är i tal beredd att ”göra vad som krävs” för att svensk ekonomi ska klara pandemikaoset. ”Det är ett medvetet språk som ska visa dådkraft, inge förtroende i ekonomin”, skriver Carl Johan von Seth, ekonomikommentator i DN.

Han kritiserar finansministern för att inte alls uppfylla denna roll, utan istället vara ”snål deppgök” mitt i krisen. Alla företag och jobb kan inte räddas, upprepar Magdalena Andersson. Och hoppas, hoppas att pengarna räcker till barnbidragen i december. Vi får se.

”Regeringens ministrar säger visserligen att ekonomiska stimulanser kommer. Men när, och i vilken form, tycks hemligt”, skriver von Seth.

Istället borde Magdalena Andersson ”visa lite mer av den beslutsamhet och det självförtroende som centralbankernas utstrålar”. Om hon inte hjälper till att skapa mer tilltro till ekonomins förmåga att klara krisen och inger tillförsikt hos människor kan finansministerns krisoron blir självuppfyllande.