Förtroendet för regeringen backar över tio procentenheter, visar en ny undersökning från Sifo. Även stödet för de statliga myndigheten har minskat.

Sifo har utfört mätning över svenskarnas förtroende för regering, ansvariga myndigheter och sjukvård under coronakrisen. I den senaste mätningen (mellan 21 och 27 maj) backar stödet för regeringen från 59 procent till 48 procent, ett tapp på elva procentenheter.

– Det är en signifikant nedgång för både myndigheter och regering, säger Toivo Sjörén, opinionschef på Sifo till Expressen.

Även förtroendet för Folkhälsomyndigheter backar i den nya mätningen. Stödet för myndigheten landar på 70 procent, mot förra veckans 78 procent. Socialstyrelsens förtroendesiffror minskar också, från 47 procent till 40 procent. Liksom Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, som samlar 53 procent jämfört med förra veckans 58 procent.

Totalt omfattar Sifos underlag 7 065 intervjuer, där 100 intervjuer genomförs dagligen. Materialet från 21-27 maj bygger på 700 intervjuer.

Länge rådde en slags borgfred i svensk politik, men Toivo Sjörén tror att den uppkomna debatten om äldreomsorg, höga dödstal, tester och Sveriges strategi har påverkat.

I början av krisen steg stödet snabbt för regeringen, fördubblades från 30 till 60 procent. Nu ser Sifo för första gången en tydlig nedgång. 

– Det har varit en exceptionell uppgång i förtroendet för regeringen under coronakrisen. Nu kommer ett tecken på att den här första fasen är över, där man sluter upp bakom ledarna. Det här är en ny signal – något är på väg att hända. Det finns också en tendens till att myndigheterna inte har samma förtroende som tidigare, säger Sifos opinionschef Toivo Sjörén.