När regeringen avsätter 100 miljoner kr under coronakrisen till civilsamhället avser man också stöd till personer som inte har rätt att vara i landet.

På tisdagen presenterades en ny satsning från regeringen och stödpartierna C och L. Det handlar om 100 miljoner kronor som ska gå till civilsamhället, varav hälften till ”sociala och humanitära insatser”.

”Det kan till exempel handla om insatser för personer i hemlöshet, papperslösa och andra människor i socialt utsatta situationer”, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Stöd till ”papperslösa” avvisas inte

Papperslösa är en vanlig benämning för invandrare som inte har tillstånd att vistas i landet. Termen illegala invandrare används också.

Nu har Nyheter Idag ställt frågor om detta till kulturminister Amanda Linds (MP) pressekreterare Josefin Sasse. Vilka organisationer som kommer att få del av pengarna är inte avgjort än. Det är inte heller klart hur mycket pengar som går till just papperslösa.

– Det är inte riktat till olika specifika grupper. Det de sade i går är exempel på olika typer av social utsatthet som det kan handla om, säger hon.

Tidningen frågar varför regeringen vill lägga pengar på människor som inte har tillstånd att vara här.

– Det handlar ju om social utsatthet i stort och att det är grupper som hade det svårt sedan innan och som under coronakrisen fått det ännu tuffare på många sätt. Och då vill man hjälpa människor som hjälper andra människor, säger ministerns pressekreterare.

Pengarna behövs i välfärden

Detta medgivande från regeringen om att man tänker pengar flöda till ”papperslösa”, kommenteras nu på eftermiddagen av Henrik Vinge (SD), gruppledare i riksdagen.

– Regeringen ger bort svenskarnas pengar till människor som inte ska befinna sig i landet. Pengar som behövs för välfärden och vården ska inte gå till illegala invandrare.