Nu föreslås Susanna Gideonsson till ny LO-ordförande efter Karl-Petter Thorwaldsson. Det kan resultera i ännu snabbare medlemsras i LO-facket.

LO-facket har tappat medlemmar under lång tid. Det beror på att man har en otidsenlig och dogmatisk koppling till ett av riksdagens partier – Socialdemokraterna.

Nu stärks den kopplingen genom att man ser ut att välja en kvinna som vid 26 års ålder blev yrkespolitiker i S och sedan haft uppdrag i Handels, där hon nu är förbundsordförande.

Under hennes tid i Handels har man ägnat sig åt utrensning av oliktänkande, dvs de medlemmar som inte är socialdemokrater. Nyligen sparkades en klubbordförande på ICA Maxi i Skåne därför att hon hade uppdrag för Sverigedemokraterna.

Handels ledning tycker uteslutningen är en framgång och vill se mer av åtgärder mot medlemmar som inte röstar på ”rätt” parti.

Susanna Gideonsson har alltså tillhört dem som hårdast drivit på utrensning av partipolitiska skäl. Hon satt redan innan i Socialdemokraternas partiledning, och som LO-ordförande kommer hon att ta plats i partiets verkställande utskott.

Gideonsson är mer en S-politiker än fackföreningsmänniska. Det viktiga för henne är att få LO-medlemmar att rösta på S, inte att företräda de egna medlemmarnas intresse på arbetsmarknaden.

Det är paradoxalt att LO inte begriper att man gräver sin egen grav genom att binda sig så hårt vid ett allt svagare S. Av LO-medlemmarna röstar en minoritet på S, därför är det helt orimligt att man fortsätter betala stora summor till S och väljer en ordförande som inte respekterar majoriteten av medlemmarna.

LO har en viktig uppgift i att företräda medlemmarna, oavsett om de röstar S, M eller SD. Man borde renodla fackliga rollen och kapa banden med ett av riksdagspartierna. Då skulle man få mycket större förtroende, både hos de som arbetar i yrken som LO borde representera och i rikspolitiken.

Med S-politruken Susanna Gideonsson kommer trenden av allt svagare ställning och förlorade medlemmar att fortsätta.

Nu på morgonen framförde jag dessa ståndpunkter i SVT Morgonstudion. Aftonbladets Anders Lindberg försvarade den hårda kopplingen mellan LO och S, men hade inga bra argument för det. Istället upprepade han bara påståendet att jag har fel.

Nej, LO lyckades med stor vånda 1990 slopa tvångsanslutningen av LO-medlemmar till Socialdemokratin, kallad ”kollektivanslutning”. Nu borde man ta nästa steg och lämna partistyrelse och partiledning inom S och sluta jaga medlemmar som röstar ”fel”. Man borde representera alla medlemmar utifrån löntagarperspektivet. Då kan man ha en framtid. Med Gideonsson fortsätter raset mot botten.

SVT Morgonstudion 20 maj.