För den som kritiserar miljöaktivister finns allt mindre av yttrandefrihet och möjlighet till kritisk granskning. Nu har Michael Moore-filmen Planet of the Humans stängts ned av YouTube.

KOMMENTAR. Redan när Samtiden recenserade filmen konstaterades att ingen har vågat distribuera dokumentärfilmen, varken de traditionella filmbolagen eller streamingbolag som Netflix. Därför lade Micheal Moore upp filmen på YouTube så att alla kan se den gratis. Inom kort hade filmen visats i storleksordningen en miljon gånger.

Kommersiell YouTube lyder etablissemangen

Men nu har också YouTube stoppat visningen av den mot miljörörelsen kritiska filmen. Det är samma tillvägagångssätt som drabbade Samtidens dokumentär Ett folk, Ett parti – Socialdemokraternas historia från 2018. YouTube plockade ner filmen. Men då vi publicerade filmen på alla möjliga andra vägar på nätet, och protesterat hos företaget, blev filmen publicerad igen.

Det återstår att se om Michael Moore får upp filmen igen. Skulle han inte få det är det ett tecken på att YouTube numera ägnar sig åt åsiktscensur.

Brittiska Guardian rapporterar:

”Filmen som fördömts som missvisande av klimatforskare och aktivister, innehåller klipp utan tillstånd från ägaren som inte godkänner budskapet i vilket hans material används. Filmskaparen har förnekat att man brutit mot användarvillkoren och anklagar kritikerna för politisk motiverad censur.”

Filmens regissör säger i ett pressmeddelande:

– Detta försök att ta ner vår film och förhindra publiken från att se den är ett uppenbart fall av censur av politiska kritiker av Planet of the Human. Det är ett missbruk av copyright-lagar för att stänga ner en film som har öppnat en seriös diskussion om hur delar av miljörörelsen har gått i säng med börsen och så kallade ”gröna kapitalister”. Det finns absolut inga brott mot upphovsrättsregler i min film. Det är bara ytterligare ett exempel på hur filmens motståndare krossar yttrandefriheten, skriver Jeff Gibbs.

Många vänsteraktivister är besvikna på att Michael Moore, som är filmens producent, ägnar sig åt att kritisera miljörörelsen. Flera kända namn har skrivit brev till YouTube och uppmanat företaget att stoppa visningen av filmen.

Något som nu har skett.

Internet har varit frizon för yttrandefriheten

Internet har sedan starten varit en ny arena där yttrandefriheten har fått råda eftersom de gamla etablissemangen och makthavare runt om i världen inte haft kontroll över den nya tekniken. Men nu agerar olika politiska makthavare för att strypa nätet.

Först i ledet går naturligtvis förtryckande diktaturer som islamistiska Iran och kommunistiska Kina. Där har man stängt ner möjligheten att alls besöka vissa webbadresser.

Men nu agerar i allt högre grad också makthavare i väst för att stoppa den fria och öppna samhällsdebatten.

Tillvägagångssättet är att bedriva påtryckningar mot de kommersiella bolag som byggt upp stora plattformar som besöks av hundratals miljoner människor varje dag. De har på senare år fallit till föga för vänsterliberala makthavare i politik, media och kultur och inför samma åsiktskorridor som länge upprätthållits i gammelmedia.

Att utmana det vänsterliberala maktkomplexet blir allt svårare på nätet.

Det hopp som finns för den fria debatten är att nya plattformar kan starta upp på internet och konkurrera med de kommersiella, så att kritik mot den ensidiga propagandistiska offentligheten om miljö, klimat och migration – för att ta tre exempel – åter kan publiceras och nå en stor publik.

Uppdatering

Och Samtidens läsare är snabba att påpeka att filmen finns på andra plattformar som Vimeo: Planet of the Human. Den är väl värd att ses.