En kvinna som bor på äldreboende ville skydda sig mot coronaviruset genom munskydd men fick inte ha det i gemensamma utrymmen.

Kommunen har nu anmälts till Justitieombudsmannen av hennes son.

– Min mor var helt förtvivlad. Hon är väldigt orolig för att bli smittad av corona eftersom hon bor på ett äldreboende. Hon har fått masker av kommunen, men dom får hon endast använda på sitt rum. När hon vill gå ut fick hon inte använda dom, säger sonen till P4.

Anledningen som angavs var att munskydd kunde vara skrämmande för de andra på äldreboendet.

Enligt personalen får man bara använda munskydd i sitt eget rum.

Socialchefen i Götene kommun menar att det är missförstånd. Äldre får bära munskydd. Hon menar att personalen förmodligen har agerat i stunden, på hur andra reagerat när en boende började bära munskydd.