En afghansk kvinna som i januari försökte flyga till Europa hade svenskt ID-kort för uppehållstillstånd tillhörande den kände asylaktivisten Fatemeh Khavari, som drivit på för gymnasieamnestin.

Foto: Twitter.

Fatemeh Khavari har i flera år hyllats svenska medier som aktivisten bakom sittstrejken för att stoppa utvisningarna av unga afghaner utan asylskäl. Sittstrejken började utanför riksdagen, flyttades till Medborgarplatsen och slutligen till Norra Bantorget och pågick i två månader. Sittstrejken hade stor påverkan på beslutat att ge 9.000 ensamkommande afghaner möjlighet att stanna i Sverige.

Regeringen och dess stödpartier lyssnar på Fatemeh Khavari. Nu är hon inblandad i något som liknar människosmuggling. Hennes svenska uppehållstillståndskort har beslagtagits av turkisk gränspolis när en okänd kvinna försökte använda ID-handlingen för att komma in i Europa.

Polisen har länge varnat för ett ökande missbruk av svenska uppehållstillståndskort, där myndigheterna står handfallna och brottslingar kommer undan utan påföljder.

Hennes resehandlingar var inte spärrade

”En kvinna som sannolikt är från Afghanistan försökte resa till Barcelona på ett svenskt uppehållstillstånd som inte är hennes. Hon uppvisade också ett afghanskt pass i samband med bordningen. Varken pass eller UT-kort förekommer som spärrade”, står det i ett mejl från svenska konsulatet i Istanbul till gränspolisen i Sverige som avslöjas av magasinet Kvartal.

När Kvartal frågar Fatemeh Khavari säger hon att hon under besök i sitt forna hemland Iran blev bestulen på sin väska med den svenska ID-handlingen. Hon hävdar att hon anmält det stulet.

Asylaktivisten hävdar också att hon mejlat svenska ambassaden i Teheran. Men handlingen blev aldrig spärrad och därför fortsatt giltigt och möjligt att använda i kriminella syften.

När Kvartal efterfrågar kopior på mejlen ber hon att få återkomma. När man efter ett dygn påminnelser henne om mejlen, skriver hon i ett sms: ”Det här är min kommentar och jag har inget mer att tillägga i ärendet: Jag blev av med mina id-handlingar och gjorde en polisanmälan. Vad som hände och hur det gick till vet jag ej.”

Kvartal kan konstatera att också andra förklaringar som Fatemeh Khavari givit inte håller. Hon kan misstänkas för att avsiktligt vara delaktig i att svenska handlingar missbrukas.

Nationelle gränspolischefen Patrik Engström menar att missbruket av svenska resehandlingar är ett stort och allvarligt problem, som ”givet idén med EU och Schengen är väldigt svårt att komma åt”.