En moderat toppolitiker har utsatts av angrepp vid sitt hem av vänsterextrema AFA, men V-ledaren Jonas Sjöstedt vägrar ta avstånd.

Stockholms finansregionråd Irene Svenonius (M) har i helgen fått sin villa vandaliserad av vänsterextrema organisationen Afa, som tagit på sig ansvaret för dådet.

De våldsbejakande extremisterna har målat avgångskrav på väggen till hennes hem.

Flera politiker har uttryckt sin avsky för tilltaget.

Regionrådet Aida Hadžialić (S) skriver på Twitter: ”Det är förkastligt och något jag fördömer med kraft. Jag beklagar oron som du och din familj har utsatts för.”

– Detta är ett avskyvärt illdåd. Hot och våld mot folkvalda är angrepp mot vår demokrati och får aldrig accepteras, säger partisekreterare Gunnar Strömmer (M).

Men en ledande politiker som inte tar avstånd är Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt. Han går istället till attack mot dem som vill höra om han tar avstånd från attacken mot Irene Svenonius.

”Har du slutat slå din fru?”, skriver Sjöstedt på Twitter till Richard Herrey som frågat vad vänsterledaren tycker.

Därmed avstår Jonas Sjöstedt från att ta avstånd från attacker mot enskilda politiker och deras familjer.

När han får frågor varför han är så undanglidande svarar Sjöstedt på Twitter, ”Därför att det är samma modell som Herrey använder, kom med ett orimligt underliggande påstående i själva frågan.”

Det framgår inte vad det är för information som Sjöstedt saknar för att ta avstånd från AFA-attacken mot regionpolitikern.