Av åtalet framgår att släktingars delaktighet i mordet på 17-åriga Wilma har utretts. Hennes blod hittades i en bil som mördarens släktingar äger och disponerar.

Wilma Andersson mördades förmodligen 14 november i den lägenhet hon flyttat in i med sin pojkvän, den nu mordåtalade. I lägenheten fann polisen Wilmas avhuggna huvud, inslaget i folie med den åtalades fingeravtryck.

Medierna har rapporterat att pojkvännen sagt att de separerat och att hon lämnat lägenheten. Stora sökinsatser gjordes av frivilligorganisationerna Missing People och Fikk dagarna efter försvinnandet. Totalt deltog omkring 5.000 personer i letandet efter Wilma.

När hennes huvud hittades i en väska i pojkvännens garderob avslutades sökandet. Wilma Andersson kunde inte längre vara i livet. Av åtalet framgår genom blodsspår synliggjorda med bluestarlösning hur en kropp släpats från vardagsrummet till badrummet. Där har Wilma styckats. Var resten av hennes kropp finns är fortfarande okänt.

Nu åtalas den 23-årige pojkvännen för mord alternativt grov misshandel och vållande till annans död, samt brott mot griftefriden. Rättegången kommer påbörjas den 26 maj vid Uddevalla tingsrätt.

Muslimsk förlovning och resor till Iran

Det framgår av åtalet att den åtalade nekats inresa i USA eftersom han varit i Iran hos släktingar. Han kom första gången till Sverige med familjen som flykting i 9-årsåldern.

– Jag har hört att han och Wilma var förlovade på muslimskt sätt, istället för präst så är det muslimsk präst, säger en arbetskamrat i förhör.

Ett annat vittne uppger, då polisen frågade om vad de brukade samtala om: ”Politik av det som händer i värden. Om tron, religion, integration och invandring, djupa diskussioner. Han kom från ett muslimskt land och jag är muslim.”

Det framkommer att styvmodern till den åtalade disponerar den bil i vilken polisen finner Wilmas blod. I förhör svarar hon: ”Jag svär på koranen att jag inte har någon aning, jag vet inget”. Med på förhöret finns en tolk i Sorani, en kurdisk dialekt.

Det är den åtalades far som äger bilen med Wilmas blod. Han säger konstant att han inte vet hur blodet hamnat i bilen. Också han har tolk i den kurdiska dialekten, trots att han bott i Sverige i mer än 15 år.

Åklagaren begär häktning av föräldrarna för deras eventuella inblandning. Tingsrätten avvisar dock det när det gäller styvmodern, med hänvisning till att bevisen inte räcker. Då släpps också fadern.

I åtalet finns inga förhör om familjens syn på hederskultur, även om polisutredningen arbetar med möjligheten att de kan vara inblandade i det brutala mordet av en ung kvinna.

Den åtalade har suttit häktad sedan 19 november och till en häktesvakt har han sagt: ”vill dom ha en mördare så skall de få en mördare, hon fick vad hon förtjänade den lilla fucking horungen”.