När Bill Clinton valdes till amerikansk president 1992 var han 46 år och den förste som inte varit med om andra världskriget. Även dagens presidenten är född 1946, men nu den äldste som valts, Donald Trump.

När jag ser dokumentär i SVTplay om Hillary Clinton och hennes tid som första dam avhandlas, intervjuas Bill Clinton. Han ser gammal ut. Det har gått 28 år sedan han valdes, tänker jag. Men så slår det mig att han ju faktiskt är född samma år som sittande president Donald Trump.

Och jag kollar ett vagt minne om att också George W Bush är född det året. Stämmer. Tre presidenter är födda samma år.

Man brukar säga att presidenter åldras snabbt i Vita huset. Och visst är det så att både Bill Clinton och George W Bush känns äldre än Donald Trump.

Sveriges statschef också född 1946

Det är dessutom så att många andra storheter föddes 1946. Också Sveriges statschef är född det året, kung Carl XVI Gustaf. Han har suttit på tronen sedan 1973. Före honom var det farfar Gustav VI Adolf, född 1882. Här kan vi snacka om kontinuitet.

Hur många andra födda 1946 är fortfarande aktiva? En snabb blick hos Wikipedia visar att storheter som regissören Steven Spielberg och ABBA-kompositören Benny Andersson också är födda då. Liksom skådespelaren Sylvester Stallone.

Alla dessa är fortsatt aktiva, men en som gått bort borde nämnas för att få en känsla av den tidsanda som deras generation präglats av: Freddie Mercury föddes 1946.

En generation som förändrat mycket

Det är en rätt märklig generation 1946:orna ingår i, fyrtiotalisterna som de kallats. De var drivande i radikaliseringen efter 1968 som välte väldigt mycket över ända i västvärlden. Inte i det som var främsta målet – att krossa kapitalismen och införa socialistisk ekonomin. Men däremot kulturen lyckades denna generation fullständigt revolutionera.

För vågens goda sidor av personlig frigörelse är Freddy Mercury en uppenbar symbol. Den mer ansvarslösa sidan kan Bill Clinton symbolisera. Både på det privata planet och för en politik med grandiosa löften om vänsterreformer som inte höll i mötet med verkligheten.

Här står paradoxalt nog dagens president Donald Trump som symbol för upproret mot den eldiga, godhetslovande aktivismen som samtidigt skapade en cyniskt verklighetsfrånvänd mentalitet.

Om åren efter 1968 var tiden då allt gammalt – både det förlegade och det förnuftiga – kastades ut, blev 2010-talet tiden då motreaktionen började växa fram: Brexit i Storbritannien, Trump i USA och Sverigedemokraterna i Sverige. Det goda pratet gör att pladdrarna mår bra, men det är inte bra för samhället att man ”inte ser det komma” när verkligheten tränger sig på.

1946:orna på båda sidor

Vår tid kallas polariseringens tidevarv, men är egentligen bara resultatet av att 68-vänstern inte längre står oemotsagd. Och på båda sidor har 1946:orna intagit en betydande roll, både som samhällsomstörtande 22-åringar och som samhällsåteruppbyggande 74-åringar.

*

30 april: Carl XVI Gustaf
14 juni: Donald Trump
6 juli: George W Bush
6 juli: Sylvester Stallone
19 augusti: Bill Clinton
5 september: Freddie Mercury (Farrokh Bulsara)
16 december: Benny Andersson
18 december: Steven Spielberg