Åklagare ska utreda om bristande skyddsutrustning är orsaken till att en sjuksköterska avlidit i corona. Chefer kan komma att åtalas för vållande till annans död.

Skyddsombudet på arbetsplatsen Karolinska i Huddinge anser att skyddsutrustningen inte levde upp till Folkhälsomyndighetens krav och polisanmälde sjuksköterskans död som arbetsmiljöbrott, rapporterar Aftonbladet. Brottsrubriceringen är arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död.

Den 39-åriga sjuksköterska som avled arbetade med coronasmittade patienter. Hon testades för viruset den 17 april och inte långt därefter insjuknade hon och avled efter fyra dagar.

Dödsfallet utreds och åklagare Jennie Nordin kommer att hålla förhör med inblandade på sjukhuset.

– Enligt anmälan fanns det inte tillräcklig skyddsutrustning, säger åklagare Jennie Nordin.

Enligt Nordin är fall som det här inte vanligt men hon tror att hon kommer se fler liknande fall eftersom det råder brist på skyddsutrustning på sjukhusen runt om i landet.

Polisen ska nu utreda om chefer på sjuksköterskans arbetsplats kan hållas ansvarig för dödsfallet.

– Det kan vara en arbetsledare, det kan vara ledningen. Det får vi ta reda på, säger presstalesperson på polisen i Stockholm.

Sjuksköterskan arbetade på vårdavdelningen för lungmedicin på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge. De senaste veckorna arbetade hon med att vårda covid-19-sjuka patienter.

Hon konstaterades vara smittad vid test på arbetsplatsen fredagen den 17 april. Fyra dagar senare hittades hon död i sitt hem.

– Hon gjorde så mycket gott. Hon offrade sitt liv för att rädda andra, säger hennes make Chad till Aftonbladet.