– Det lät så himla bra, men när det väl kom till kritan så blev det inte alls mycket pengar. Jag tycker att det är väldigt dåligt att man låtsas göra något man inte gör, säger undersköterskan Marie.

Marie har en grundlön på drygt 24 000 kronor för sitt jobb i hemtjänsten i Alingsås. Hennes arbetsgivare drog 1.095 kronor för karensdagen, då hon stannade hemma för att hon fick ont i halsen, hostade och hade huvudvärk.

Hon räknade med att regeringens löfte från 13 mars var sant om att karensavdraget tagits bort på grund av coronaviruset.

Men ersättningen från Försäkringskassan blev bara 700 kronor, vilket blev 490 kronor efter skatt.

– Jag blev chockad över att de inte säger hela sanningen. Jag förstår att blir väldigt stora summor, men regeringen ger massor av miljoner till näringslivet. Då tycker jag att man kan göra något ordentligt för oss som går på knäna, säger Marie till Aftonbladet.

Ministern vägrar låta sig intervjuas

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi låter sig inte intervjuas om varför regeringen säger att man ”slopat” karensdagen när man inte har gjort det.

Det som regeringen kallar ”slopad” karensdag är i själva verket en kompensation som är lika för alla: 700 kronor före skatt, oavsett lönenivå.

Aftonbladet har försökt få en intervju med ministern för att fråga varför regeringen påstår att karensavdraget tagits bort. Via pressekreteraren har han dock valt att enbart lämna skriftliga uttalanden.

Shekarabi uppger via pressekreteraren att det var nödvändigt med ett schablonbelopp för att Försäkringskassan skulle kunna hantera alla ansökningar.

Det framgår dock inte varför regeringen vilseleder svenska folket genom att tala om slopad karensdag när det inte är det, utan ett något lägre karensavdrag än normalt.