Turkiet samlar nu åter ihop stora grupper av migranter och uppmanar dem att ta sig till Grekland, enligt människorättsorganisationer och vittnen i området. Den grekiska sidan anklagar turkarna för att medvetet skicka coronasmittade migranter till Europa.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan sa i februari att de cirka fyra miljoner migranter som finns i landet borde söka sig till Europa. ”Gränsen var öppen”, sa han.

Tiotusentals syrier, afghaner och andra tog sig till gränsen till Grekland. Medier kunde avslöja att turkiska myndigheter, polis och militär, aktiv deltog i att föra människor till EU:s gräns.

Grekland förstärkte gränsbevakningen och avskaffade tillfälligt rätten att söka asyl för att förhindra en ny gigantisk migrantvåg från Mellanöstern.

Sedan helgen 11-12 april ökar trycket mot gränsen

När coronapandemin bröt ut tog Turkiet paus i kampanjen att få migranterna att söka sig till Europa, men inrikesminister Süleyman Soylu har lovat att återuppta den så snart coronapandemin är under kontroll. Och sedan en vecka tillbaka tycks ”den öppna gränsens politik” ha gjort comeback, enligt flera rapporter.

Grekiska regeringens talesperson har till lokalmedia rapporterat att satellitbilder avslöjar hur tusentals människor flyttas i Turkiet till den grekiska gränsen, rapporterar SchengenVisaInfo.com.

En österrikisk människorättsorganisation, Josoor International, bekräftar uppgifterna för sajten Euractiv:

”Bussarna körde flyktingarna till kusten utan några myndighetspersoner ombord, bara två förare per buss. Förarna blev tillsagda av polisen att släppa av flyktingarna vid kusten så att de kunde ta sig över”.

Före corona, för en dryg månad sedan, sökte sig migranter självmant till gränsen för att söka lyckan att ta sig över till Europa. Nu kommer rapporter om att de körts till kusten mot sin vilja av turkiska myndigheter.