USA går till presidentval om sex månader och relationen till Kina blir allt viktigare. Trump attackerar demokraterna för att vara undfallande mot Kina.

KOMMENTAR. Vi har sett hur frågan vuxit om vilken syn vi i väst ska ha på Kina efter coronaviruset, som bara är det senaste i en lång rad pandemier som har sitt ursprung i Kina. Handeln har blivit viktig med landet, som dock avviker från väst både när det gäller mänskliga rättigheter och djurskydd.

I Göteborgs-Posten har Håkan Boström kritiserat svensk naivitet mot Kina:

”Frihandel är i regel bra för alla inblandade. Men vill man värna handeln kan man inte bortse från dess maktpolitiska sida. Det blir svårare att försvara fri- och rättigheter om man sätter sig i beroendeställning till en diktatur.”

Och får svar av politikern Gunnar Hökmark (M) som slingrar sig och hävdar att de minsann viskar till Kina om hur viktigt mänskliga rättigheter är.

Kan bli stor fråga i presidentvalet

Kina kan också bli viktig fråga i amerikanska presidentvalet. Utrikesfrågor brukar aldrig bli det, men här finns kopplingen till att tiotusentals amerikaner nu dör i coronavirus.

President Trump har aldrig fått den uppslutning kring regeringens krishantering som råder i andra länder. Ingen borgfred där inte. Trump anklagas och misstolkas av medierna för varje ord. Nu är ju Trump van vid det, så det tycks inte störa honom särskilt mycket.

Republikanerna har, enligt Politico, skrivit ett strategi-PM om coronapandemin med tre budskap. Kina orsakar död och elände genom mörkläggningen av det nya viruset i vintras, Demokratiska partiet är undfallande mot Kina och Republikanerna kommer att hårt driva sanktioner mot Kina för deras roll i spridningen av viruset.

PM:et uppmanar republikaner att påminna om att Trump tidigt införde inreseförbud från Kina och då anklagades för rasism. I övrigt: attackera Kinas ansvarslöshet.

Ny reklamfilm från Trumpkamanjen.

Republikanerna indikerar att de vill göra Kina till en huvudfråga i valet, skriver tidningen och länkar till en ny valfilm från Trumpkampanjen där banden mellan Joe Biden och Kina exponeras.

Enligt rådgivare till Trumpkampanjen visar opinionsmätningar att ett fokus på Kina skulle vara effektivt. Det är därför man gjort denna reklamfilm.

Från Trumpkampanjens sida säger man att detta PM bara är ett av många som tas fram och diskuteras just nu.

Man är också noga med att påpeka att PM:et inte riktas mot kines-amerikaner, utan framför kritik mot det regerande kommunistpartiet i Kina.