Det är vansinnigt att regeringen vilselett vårdpersonalen om karensavdraget och skyller på att det skulle vara tekniskt svårt att erbjuda full ersättning, skriver fyra SD-kvinnor i denna debattartikel.

DEBATT. Många var vi som välkomnade regeringens åtgärder under coronakrisens inledning om slopad karensavdrag och full ersättning till de som valde att nyttja den. Syftet var att de med symtom skulle få möjligheten att stanna hemma, erhålla full ersättning och på detta sätt inte sprida smittan vidare. 

Det är inget nytt att Socialdemokratin sviker sina löften från valrörelsen, men att ljuga för Sveriges alla arbetstagare, under denna enorma kris landet befinner sig i, är en ny lägstanivå.

Istället för slopat karensavdrag blev det en ersättning på 700 kronor före skatt, alltså 490 kronor i handen. Detta för att inte ge “myndigheten en ohanterlig arbetsbörda”, förklarade socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S). 

Vi är väl medvetna om att det råder extraordinära omständigheter i landet och i världen för den delen. I en tid som denna är varje krona viktig för löntagarna. Att vilseleda dem för att det skulle vara tekniskt svårt att erbjuda full ersättning är vansinnigt. Extra vansinnigt är det eftersom det absolut enklaste för regeringen vore att ta över sjuklöneansvaret redan vid första dagen.

De kvinnodominerade yrkesgrupper inom vård och omsorg har länge fått dras med dåliga arbetsvillkor, låga löner och ständigt överhängande krav på sig att göra mer med mindre. Det är just nu vårdpersonalen som står i första ledet mot corona, de som tar hand om våra äldre på boendet och de sjuka inom vården.

Att arbeta på frontlinjen, att oroas över otillräcklig skyddsutrustning och konsekvensen av att själv bli smittad eller sprida smittan vidare är en arbetsbörda i sig. Att sedan dessutom bli sjuk och snuvad på den ersättning man blivit lovad är, för att citera Shekarabi, ”en ohanterlig arbetsbörda” för vanligt folk.

Kontinuerligt igenom krisen har vårdpersonal vittnat om långa arbetsdagar utan möjligheten till pauser och lunch, samt hur kollegor konstant råkar ut för smittan. Vi applåderar och hyllar de kvinnor och män som i stundens hetta gör sitt yttersta för att rädda liv, hur påfrestande det än är, men hur länge till kommer de att hålla ut? 

Den dagen då krisen är över, den dagen vi vänder blad, då kommer de förödande konsekvenser göra sig till känna. En underbetalt, hård belastad sektor med enorma arbetsmiljöproblem. Det är dags att ta ansvar och värna om de kvinnor som idag tar sitt ansvar för alla andra. 

Linda Lindberg, ordförande SD-kvinnor
Elin Jensen, SD-kvinnor
Lotta Lindgren, SD-kvinnor
Liz Zachariasson, SD-kvinnor