Trots misshandel och dödshot från en inkräktare döms en 44-åring till fängelse för att han försvarat sig i sitt egen hem. Hovrättsdomen visar att svensk lag måste ändras så att medborgare har rätt att skydda sig och sin familj i sitt egen hem.

Hovrätten dömer 44-åringen till 18 månaders fängelse för grovt vållande till annans död, trots att domstolen medger att han haft ”en omfattande rätt till nödvärn”. Ändå anses han ha använt för mycket våld för att kunna frias och har inte heller handlat i nödvärnsexcess.

Hovrätten menar att 44-åringen skulle flytt från sitt eget hem på en gård i Dalarna, trots att där fanns andra personer som redan blivit misshandlade av inkräktaren.

Eftersom 44-åringen istället hämtat sin älgstudsare och inkräktaren blev skjuten i magen sedan han gripit tag i geväret, anses han använt mer våld än nöden kräver, rapporterar Dagens Juridik.

– Ett helt orimligt utfall enligt min mening. Hemmets helgd behöver ett starkare juridiskt skydd i form av en svensk ”mitt hem är min borg-lagstiftning”, kommenterar riksdagsman Mattias Karlsson (SD) hovrättsdomen.

Det är inte första gången den som försvarar sig och sina barn mot inkräktare i sitt eget hem blir dömda. I Rödeby blev en lätt handikappad tonåring trakasserad av ett ungdomsgäng under lång tid utan att socialtjänst eller polis ingrep, trots många polisanmälningar. Gänget blev alltmer aggressivt och sökte 2006 upp tonåringens bostad om natten och hotade hela familjen med flera barn i huset. Pappan sköt med hagelgevär och en av ynglingarna dog. Också han dömdes, för dråp och grov misshandel.

Nödvärnsrätten måste stärkas

Juridiken här handlar om hur mycket våld man får använda i självförsvar. Principen brukar benämnas ”inte mer våld än nöden kräver”. Nuvarande nödvärnsexcess i svensk lag ger dock rätt att använda lite mer våld än nöden kräver, men alltså inte särskilt mycket.

Denna begränsning borde helt tas bort när man blir angripen i sitt eget hem.

Det är naturligt att ha begränsning ute på stan, den som blir slagen ska naturligtvis inte ha rätt att döda den som angriper. Men när någon tränger sig på i det egna hemmet, behöver större klarhet råda. Den som blir angripen måste där och då ha rätt att försvara sig, utan några begränsningar i nödvärnsexcess. Så ser juridiken ut i många andra länder.

Svensk lag måste skydda hem och familj mycket starkare än idag. Inkräktare ska veta att de är rättslösa om de angriper andra där.