Vissa människor är så fyllda av hat att de saknar förmåga att förstå vad de signalerar. En sådan är Fredrik Reinfeldts talskrivare när han var statsminister, Moa Berglöf, som nu är kolumnist i Sydsvenskan.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson har fått lämna sjukhuset. I tre dagar låg han i intensivvård på grund av covid-19, och hade kunnat dö. Efter återkomsten till legendariska premiärministerbostaden släppte han igår en tack-video till sjukvårdspersonalen, och visade upp sig för media och offentligheten. Något en ledande politiker måste göra efter en sådan dramatisk händelse.

Men istället för att glädjas åt att premiärministern har tillfrisknat, hånar Moa Berglöf honom. Hon antyder sarkastiskt att han ville ”hamna på iva” bara för att kunna ”lägga ut fina filmer” så att väljarna ska glömma all ”skit” han håller på med.

När hon får kritik för att vara smaklös, empatilös, korkad, vidrig – ja, då försvaras hon av borgerliga röster inom L och Svenskt Näringsliv. Och ger själv idag en ytterligare kommentar: ”Fanns ett uppdämt behov här?”

Hon försvarar alltså sin hånfulla kommentar – som ingen tvingat henna att lägga ut – med att hon tillfredsställt ett behov hos andra att klaga. Det här sättet, att alltid lägga fokus på vad andra gör och hur de reagerar och därmed försöka friskriva sig från eget ansvar, blir allt vanligare. Men det blottlägger en ansvarslöshet som förgör vår civilisation.

Denna sorts galet självupptagna personer som betraktar det som en framgång att andra reagerar kritiskt på hennes provokation, bär på samma självhävdelsebehov som gängkriminella när de misshandlar och förnedrar försvarslösa. Det handlar om en ytterst feg och primitiv personlighet som inte klarar av att göra något konstruktivt och därför försöker utöva makt genom att såra, skada och uppröra andra.

Det höjden av destruktivitet.

Att sådana personer härjar alltmer obehindrat i förorter är allvarligt och måste åtgärdas med en betydligt kraftfullare statsmakt än den vi har. Men att dessa farligt destruktiva personligheter också finns i den svenska politikens allra högsta cirklar ger faktiskt en förklaring till varför Sverige utvecklats på det sätt som skett de senaste årtiondena.

Om den högsta politiska ledningen befolkas av personer utan förmåga att se till annat än sina egna personliga självhävdelsebehov, kommer självfallet inte svenska folket att betjänas på det sätt som en demokrati ska.

Här blottas ännu ett skäl till varför vi måste byta ledning i landet.