Det meddelas att en polisaspirant i Örebro får ha slöja till uniformen. Det står i strid med alla principer för en demokratisk ordningsmakt. Privata intressen får inte poliser skylta med i tjänsten.

Det ser ut som ett aprilskämt, men det är Nerikes Allehanda som rapporterar att polisaspirant bär slöja till polisuniformen – i Sverige.

Detta är oacceptabelt. Polisen ska representera den demokratiska statsmaktens våldsmonopol. De som tjänstgör i uniform ska inte torgföra några andra sympatier än till den svenska lagstiftningen.

Symboler för fotbollsklubbar, föreningar och religioner får man bära privat. De hör absolut inte hemma i samband med en polisuniform.

”Uniform” betyder just ”enhetlig”, och poliskårens uniform måste vara enhetlig om den ska ge rätt signal till svenska medborgare.

På sociala medier ställs frågor om vad polis i slöja representerar:

”Står religiös övertygelse över poängen med uniform? Svaret? Att behöva undra över svaret förtar faktiskt uniformens poäng.”

Mer än så. Tvetydighet gäller inte bara uniformen utan om i vems ärenden polistjänstemannen agerar. Är det för imamen eller riksdag/regering?

”Slöja är islamisk uniform, som visar att man gör sin plikt mot Allah. Anser svensk polis att de och de svenska medborgarna står under Allahs jurisdiktion?”

Det är en berättigad fråga.

”Jag menar för att medborgare ska känna ett förtroende för myndigheter bör dess tjänstemän inte bära olika symboler. På samma sätt som en polis inte ska bära en socialdemokratisk knappnål, ska polisen inte heller bära slöja.”

Ja, den som väljer polisyrket måste förstå att man agerar på statsmaktens mandat och inte får ens misstänkas för att gynna vissa partipolitiska eller religiösa intressen.

Snälla, kan inte riksdagen ingripa mot denna dumhet och väldigt snabbt och effektivt stifta lag som inte undergräver polisens ställning än mer. En uniform är en uniform och den ska alltid vara likformigt enhetlig för alla.