I Norge införde man tidigt stränga åtgärder för att bromsa spridningen av det nya coronaviruset. Nu meddelar regeringen att det verkar ha givit resultat och att smittspridningen är låg.

På måndagseftermiddagen höll hälsoministern Bent Høie (Høyre) presskonferens där han meddelade att smittspridningen är mycket mindre i Norge nu än i före det att landet stängdes ner. Han varnade samtidigt för att släppa på restriktionerna allt för snabbt.

– Nu visar nya siffror att varje smittad person i genomsnitt smittar 0,7 andra personer. Det betyder att vi har fått coronasmittan under kontroll, sa Høie enligt NRK.

Beräkningarna från hälsomyndigheterna visar alltså att varje coronasmittat person i Norge nu i snitt överför smittan till mindre än en ny person.

– Åtgärderna har vi vidtagit för att få ett solitt övertag. Det måste vi behålla, tillade ministern.

Talet betyder att smittspridningen dör ut

Om smittspridningen ligger kvar på 0,7 innebär det att toppen är nådd för antalet patienter inlagda för intensivvård.

Chefen för Folkehelseinstituttet (FHI), Camilla Stoltenberg, påpekar att det finns osäkerhet i beräkningarna av talet för smittspridning.

– Men vi uppfattar att vi har sett en positiv utveckling och det visas i modellerna, säger hon.

Omkring 14.000 norrmän, dvs 0,26 procent av befolkningen, uppskattas vara smittade av coronaviruset. Smittan är bekräftad i 5 760 fall.

– Vi har vunnit mycket tid genom att få ner hastigheten på smittspridningen, men mycket arbete återstår, säger Stoltenberg.

Smittsamheten, eller det så kallade R-noll-värdet (R0), anger hur många personer en infekterad person i genomsnitt för smittan vidare till.

Därmed kan man jämföra smittsamheten mellan olika sjukdomar. Mässling ligger exempelvis på cirka 14 eller ännu högre. I början av coronautbrottet angav forskare i Kina R0 2,2 vilket betyder att en smittad person i genomsnitt beräknades överföra smittan till 2,2 andra personer.

Om R0 är mindre än ett kommer smittspridningen att dö ut av sig själv, och där skulle alltså Norge befinna sig nu, enligt de norska myndigheterna. Men läget kan förändras.

– Talen visar också att det ska väldigt lite till för att vi förlorar kontrollen igen, säger Bent Høie.

Fortsatta restriktioner i Norge

När det gäller åtgärder som stängda skolor och förskolor säger ministern att regeringen återkommer med besked. Tills vidare handlar det om att respektera alla restriktioner, sköta handhygienen och hålla avstånd människor emellan, inskärper han.

Nättidningen Filter Nyheter, som återges av NRK, skriver att Norge inte har löst problemet genom att stoppa smittspridningen i denna fasen, eftersom det idag troligtvis är få norrmän som är smittade och som därmed kan vara immuna. Detta innebär att om restriktionerna lättas upp och antalet infekterade ökar igen, finns det lika stor fara som tidigare varit förknippad med en full epidemi.

Hälsodirektören Espen Nakstad bekräftar den bilden för NRK. Han poängterar att Norge måste fortsätta att jobba för begränsad smittspridning, både i påsk och resten av året.

– Det är viktigt att vi under hela 2020 håller avstånd till varandra, testar oss när vi blir sjuka, och att vi inte skickar barnen till skola och barnomsorg, eller själva går till jobbet, i det fall vi blir sjuka, säger Nakstad.