”De är livsviktiga för oss, så jag är oerhört glad att inte lagren var avvecklade”, säger beredskapsöverläkare i Västra Götaland om drygt 300 stycken respiratorer som Socialstyrelsen föreslagit att de skulle skrotas före coronapandemin.

De senaste 20-30 åren har en enorm förstöring skett av allt vad beredskap heter i Sverige. Socialstyrelsen ville också skrota 300 respiratorer i beredskapslager.

Nu kan myndighetens 30 år gamla respiratorer – drygt 300 stycken – vara skillnaden mellan liv och död för svårt sjuka i coronapandemin.

I en rapport till regeringen 2010 föreslog Socialstyrelsen att större delen av egna beredskapslager och reservlager skulle avvecklas, avslöjar nu GT.

Allt skulle bort: medicinsk-teknisk utrustning, personlig skyddsutrustning, vård- och förbrukningsmateriel och reservelverk.

Istället för att förnya gammal material, så som var praxis under 1900-talet, ville man avveckla hela tanken med beredskapslager.

Nu räddas liv med beredskapsrespiratorer som skulle skrotats

Trots den utopiska politiska hållningen att Sverige aldrig mer skulle hamna i kris eller krig, behölls 300 äldre beredskapsrespiratorer. Och dessa 300 respiratorer har i dagens coronapandemi fått en central roll.

– De är jätteviktiga, de ökar vår förmåga att ta hand om ett utökat antal patienter i intensivvård, säger Karl Chevalley, regional beredskapsöverläkare i Västra Götaland och drar sig inte för att till och med kalla leveransen av 50 beredskapsrespiratorer till Västra Götaland häromveckan som ”livsviktig”.

Det rör sig i huvudsak om respiratorer byggda av tyska Siemens för ganska precis trettio år sedan. De fasades ut från svenska sjukhus för drygt två decennier sedan men har, enligt Socialstyrelsen, servats och fått smådelar utbytta liggande i lager sedan dess. 

De gamla respiratorerna är självfallet av sämre teknik än moderna maskiner. De kräver att patientens andning tas över helt och därför måste patienten sövas ner djupare, medan moderna respiratorer är mer följsamma mot patientens egen andning.

Nu visar det sig att äldre beredskapsrespiratorer alltid – alltid – är bättre än ingen respirator alls. De räddar liv. Utopiska tankar om att det bara ska finnas nya, fräsch maskiner överallt leder däremot till onödig död.