“Det är hårresande, såhär får det inte gå till” säger Katja Nyberg, riksdagsledamot (SD) och tjänstledig polis om att 16-åringen som kallade sitt rånoffer för “vidriga jävla svenne” och urinerade på honom nu vägrar avtjäna sitt straff.

16-åringen och en kamrat hade fått syn på sitt offer på tunnelbanan, sedan rånat och misshandlat honom, hotat om att mörda honom och hans familj, tvingat sitt offer att ta ut pengar, för att slutligen urinera honom i munnen samtidigt som övergreppet filmades och lades ut på Snapchat.

För detta och andra brott, som övergrepp i rättssak och olaga frihetsberövande, dömdes han till ungdomsvård i februari.

I förhör uppger rånoffret att 16-åringen sagt sig specifikt valt ut honom för att han var en “ful och smutsig svensk”. Den rånade menar att hela händelsen var direkt personlig då de åtalade ”kränker ner på att jag är svensk”. Rånarna hotar och agerar nedsättande. ”De garvar och kallar mig för en ’vidrig jävla svenne’, ’mammaknullare’ och ’horunge’ samtidigt som de slår och sparkar på mig” säger den rånade i förhör.

Dömde vägrar infinna sig

Domen blev ungdomsvård. Men nu vägrar 16-åringen att avtjäna sitt straff. Aftonbladet avslöjar att den lindriga vårdinsats som blev påföljden för brottet inte fungerar eftersom 16-åringen avvikit från HVB-hemmet och vägrar återkomma.

Socialtjänsten vid flera tillfällen, utan framgång, försökt få honom att återvända, exempelvis genom att betala tågbiljetter i  hopp om att han ska återvända frivilligt.

Ska dömda kunna strunta i straff?

Samtiden har fått intervju med Katja Nyberg, sverigedemokratisk riksdagsledamot och tjänstledig polis, som reagerar starkt på nyheten.

Är det verkligen rimligt att Sveriges myndigheter betalar tågbiljetter för att kriminella ska återvända för att avtjäna sitt straff?

– Nej, jag tycker att att det är helt befängt att de möjligheter att straffa gärningsmän som begår denna typ av avskyvärda brott nästan är obefintliga. Det är ett hån mot Sveriges laglydiga medborgare och det är framförallt ett hån mot brottsoffret, säger Nyberg.

Anser du att ungdomsvård är en tillräcklig konsekvens i relation till detta brott?

– Att tro att denna 16-åring skulle vara ångerfull inför sina handlingar, och hoppas att ungdomsvård kommer få honom att avstå från kriminalitet i framtiden, är absurt. Den dömde 16-åringen har valt att råna, hota, misshandla och brutalt förnedra sitt offer. Gärningar som borde ge allvarliga påföljder, påföljder som innebär att möjligheten till att strunta i att avtjäna sitt straff är obefintlig.

Hur bör man förebygga att liknande situationer uppstår?

– Det är hög tid att vi överger den saft och bulle-politik som möjliggör för kriminella att upprepat, gång på gång, begå nya brott. Vi måste se till att de som rånar och förnedrar människor sitter bakom lås och bom, och inte uppmanas att avtjäna sitt straff genom att få sina tågbiljetter betalda, avslutar Katja Nyberg.