Sifo visar att SD i kommunvalet i Sölvesborg i dag skulle få 36 procent. I senaste valet fick de 29. Socialdemokraterna, som fram till 2018 styrde Sölvesborg, får 27 procent, jämfört med 33 i senaste valet. 

Toivo Sjörén, opinionschef på Sifo, säger att så stora förändringar som mätningen visar innebär att det går att dra slutsatser av resultatet. 

– Även med felmarginalen är det en signifikant uppgång för SD och en minskning för S. 

Louise Erixon (SD) är kommunstyrelsens ordförande i Sölvesborg sedan förra valet. Hon styr kommunen tillsammans med Moderaterna, Kristdemokraterna och det lokala Sölvesborg- och Listerpartiet. Koalitionen kallas för Samstyret. 

– Beslut som har har fattats är i enlighet med vad vi har sagt. Vi är tydligt transparanta med vad för politik man får, säger hon till Kvällsposten.

– Jag tror att en stor del av väljarna identifierar sig med de fokusområden som vi kommunicerat ut. Det handlar inte minst om näringslivspolitiken, men också om trygghetsfrågor och migration, säger Louise Erixon. 

Stig-Björn Ljunggren, politisk chefredaktör i Sydöstran och dess S-märkta ledarsida, tror att Louise Erixon kan vara en förklaring till varför partiet går starkt i Sölvesborg. 

– Hon har klivit fram i Sölvesborg som en profil, som också är känd ute i landet. Det vet vi från andra kommuner – att om man har en ledande personlighet så röstar de i kommunen på den personen oavsett vilket parti de tillhör. 

TABELL
Sifo i Sölvesborg. Om det vore kommunval i dag (jmf m valresultat)

Sverigedemokraterna: 36 (29)
Socialdemokraterna: 27 (33)
Moderaterna: 15 (17)
Vänsterpartiet: 6 (4) 
Kristdemokraterna: 5 (3) 
Centerpartiet: 5 (5)
Liberalerna: 2 (2)
Miljöpartiet: 2 (1) 
SoL-partiet Sölvesborg och Lister: 1 (4) 

Resultatet baseras på 500 telefonintervjuer gjorda mellan 16 mars och 1 april.