Under de senaste tio–femton åren har en fundamentalistisk våg kommit till förorten. Genom att smyga sig in i föreningar har imamerna tagit makten från politikerna och myndigheterna, säger Zeliha Dagli. 

År 2015 utsågs Zeliha Dagli till Årets hjältemappie av M-magasin. Motiveringen lydde: ”För att hon som feministisk debattör kämpar mot den fundamentalism hon flydde från för 30 år sedan, fast nu i Sverige.”

Nu intervjuas hon i Dagens Nyheter sedan hon flyttat från Sverige som hon menar tas över av islamistiska fundamentalister.

– Det blev tabu att kritisera kulturen från hemländerna, religionen likaså. Ett klansystem växte fram på Järvafältet, bland annat i Husby och Tensta, säger Zeliha Dagli. 

– Jag och andra märkte att bröder skrämde och kontrollerade sina systrar, att ensamma mödrar styrdes av sina unga söner och inte längre fick eller inte vågade delta på våra möten. Vi sågs som farliga. Det påstods att jag ville hjärntvätta dem. Att sådana som jag, de otrogna, ville förstöra för muslimer och förbjuda slöjan.

De fundamentalistiska männen ”ockuperade” gemensamma lokaler. Fritidsgården förvandlades till en moské. Och kvinnorna hade inte längre någon plats i det offentliga rummet utan stängdes in i hemmen, säger Zeliha.

– Om de skulle lämna sitt hem måste de täcka sig. Annars börjar skvallret genast gå. Det fanns mycket elakt tal om oss kvinnoaktivister i Husby, särskild bland de unga männen.

Zeliha fick varningar om att vara mer försiktig, och tyckte att utvecklingen bara blev värre och värre.

När hon skrev debattartikeln om att hon kände sig tvingad att söka asyl igen – den här gången från Husby, blev Vänsterpartiet irriterade på henne.

– Ledande politiker inom Vänsterpartiet påstod att jag ägnade mig åt svartmålning och ryktesspridning. 

Nu har hon flytt Sverige och bor i sekulär del av Turkiet.