Flera miljoner ansiktsmasker från svenska Mölnlycke är fast i Frankrike sedan exportförbud införts därför att all skyddsutrustning ska användas i fransk sjukvård.

EU är idag motsatsen till solidaritet och gemenskap. Var och en roffar åt sig det man kan. Flera EU-länder har infört exportförbud för medicinsk skyddsutrustning för att stärka den egna sjukvården i coronakrisen.

EU-fantasterna i Frankrike har vidtagit särskilt hårda åtgärder. Den 5 mars ska landet ha beslagtagit fyra miljoner ansiktsmasker som importerats av det svenska företaget Mölnlycke från Kina, enligt tidningen L’Express .

Avsikten från Mönlyckes sida var att en stor del av maskerna skulle skickas vidare till Italien och Spanien, som drabbats hårt av coronaviruset. Men Frankrike har lagt vantarna på varorna under transporten.

Ordkrig mellan Frankrike och Sverige

L’Express rapporterar att den svenska regeringen kopplats in för att lösa situationen, och händelsen ska ha orsakat ett ordkrig mellan Sverige och Frankrike om maskerna.

Mölnlycke har inte velat ge några detaljer om läget eftersom det kan försvåra situationen. Kommunikationschefen Jenny Johansson skriver så här i ett mejl till Svenska Dagbladet:

”Det stämmer att Frankrike infört ett exportförbud för ansiktsmasker. Det är dock inte bara i Frankrike som olika typer av restriktioner införs, detta sker tyvärr i väldigt många av de länder som vi är aktiva i. Detta gör det allt svårare att återgå till en välfungerande produktion och distribution av viktig medicinsk utrustning i Europa – något vi i den här situationen ser som väldigt angeläget.”

Mönlycke har utöver exportförbudet svåra problem med att få anställda att ta sig till sina jobb i företagets fabriker pga restriktioner i EU. Företaget har ”löpande konversationer med olika beslutsfattare i många länder” för att se till att den medicinska utrustningen kan nå fram till sjukvården.

Mölnlyckes vd Richard Twomey bekräftar för Sveriges Radio att miljontals ansiktsmasker och gummihandskar som skulle till Italien och Spanien är fast i Frankrike.

– Det är extremt störande. Ingenting av det vi skickar in i Frankrike kan vi skicka ut ur landet, säger han till Ekot.

Mönlycke nyckelroll i leverans av skyddsutrustning

Mönlycke är ett viktigt företag i Europa nu. Irish Times rapporterar att skyddsutrustning från Mölnlycke används vid en femtedel av alla operationer inom EU. Skälet till att så mycket utrustning hamnat i Frankrike beror på att företages normala logistik innebär att export till Sydeuropa samt Belgien och Nederländerna sker via ett distributionscentrum i Lyon.