Fortsatta larm om brist på skyddsmateriel i vård och omsorg

Av Redaktionen

21 april 2020

”Som att andas genom ett kaffefilter”. Trots att coronakrisen pågått i snart två månader larmar vårdpersonal fortfarande om svår brist på fullgod skyddsutrustning i svensk sjukvård, på äldreboenden och i hemtjänsten.

Personal som arbetar med covid 19-smittade patienter på Akademiska sjukhuset i Uppsala berättar om nya, tunna munskydd som blir fuktiga, skaver upp sår i ansiktet och skapar en ökad oro för smitta.

– Det är patetiskt att vi ska behöva gå runt med sånt, säger sjuksköterska vid akutmottagningen till SVT.

– Kvalitén har blivit urusel senaste veckan. De nya munskydden blir snabbt fulla med fukt och gör att man får sår på näsroten och kinderna. Känslan att använda dem är som min kollega sa: ”Som att andas genom ett kaffefilter”.

Sverige saknar fortfarande det mest primitiva stöd för att bekämpa coronaviruset – skyddsutrustning för vårdpersonal som ska ta hand om patienter och omsorgspersonalen som ska skydda riskgrupperna från smitta.

Vuxenblöjor blir ansiktsmasker

På äldreboende i Kortedala i Göteborg har personal tvingats tillverka hemmagjorda ansiktsmasker av vuxenblöjor. En undersköterska som arbetar på äldreboendet berättar att de känner att skyddsutrustningen de fått inte räcker till.

– Endast ett visir. Det är det enda som arbetsgivaren kan erbjuda. Inget extra skydd, inga glasögon eller munskydd, säger hon till G-P och berättar om hur hon oroar sig för sina kollegor.

– En är nyopererad. En har astma.

Man är självfallet också orolig för de äldre som utgör riskgrupp och kan dö om de smittas av covid-19.

– Jag älskar våra äldre, men de riskerar att smittas av personalen, säger undersköterska.

För att minska risken för smittspridning tillgriper man egna lösningar utifrån det man har till hands. Man gör ansiktsmasker av vuxenblöjor.

Närmast ansvarig chef i Göteborgs kommun, sektorschefen för äldreomsorg i Östra Göteborg, Inger Börmark säger att varje äldreboende har den basala utrustningen som krävs när det kommer till att hantera boende som bekräftats smittade av coronaviruset.

– Vi följer rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten, som säger att det krävs antingen visir eller munskydd och skyddsglasögon, säger Inger Börmark.

Kortärmade regnponchos duger inte som skydd

I Eskilstuna stoppades arbetet när hemtjänstpersonal fick kortärmade regnponchos som skydd mot viruset och på flera ställen nekas de anställda munskydd, rapporterar SVT. 

Och man är inte ensamma. Bristen på skyddsutrustning är så akut att allt fler arbetsplatser inom hemtjänst och på äldreboenden runt om i Sverige tvingas stänga. De anses för farliga för både personal och de äldre.

I april har huvudskyddsombud runt om i landet ansett sig tvungna att stoppa arbetet inte mindre än sex gånger genom så kallade skyddsstopp.

– Medlemmar berättar att de vårdar äldre med konstaterad eller misstänkt Covid-19 helt utan skyddsutrustning, säger Elisabeth Antfolk på facket Kommunal i Stockholm.

Larmen kommer från personal på boenden där kommunen är arbetsgivare likväl som privata utförare. 

Redaktionen

Populärt