En av de ungdomsrånare som skrek ”jävla svenne” och pissade på rånoffret har rymt från ungdomsvården. Åklagare har svårt att få gärningsmannen inlåst, trots fällande dom.

Sverige är rånarnas paradis. En av de 16-åringar som fälldes för att ha urinerat på rånoffer och fick mild påföljd i form av ungdomsvård via socialtjänsten har struntat i domstolens beslut. Liksom tidigare har han olovligen traskat iväg och lämnat ”vården” han dömts till.

– Han har avvikit från ungdomshemmet flera gånger, säger åklagaren Mirna Lelic till Aftonbladet. Åklagaren vill nu se andra åtgärder.

Han deltog i det uppmärksammade fall då en annan tonåring rånades, hotades till livet, kidnappades, tvingades klä av sig och som rånarna urinerade på.

Om 16-åringen varit vuxen hade straffet blivit fängelse. På grund av hans låga ålder säger gällande lagstiftning att han istället skulle få ungdomsvård inom socialtjänsten för tre fall av rån, två fall av övergrepp i rättssak och olaga frihetsberövande.

Nu har han olovligen lämnat HVB-hemmet där han var placerad och vägrat återvända.

I åklagarens inlaga till tingsrätten framgår att ”socialtjänsten har gjort flera försök att få honom att återvända, bland annat genom att kontakta honom och köpa en tågbiljett till honom.” Det har inte hjälpt.

– Då tycker jag att han missköter det här så pass mycket att den här påföljden bör undanröjas, säger Mirna Lelic.

”Lite klurigt” att ordna inlåsning

Hon begär därför nu att tingsrätten ska besluta om det. Men vad som kan bli aktuellt istället är inte så enkelt. Enligt åklagaren kan sluten ungdomsvård, med inlåsning, bli aktuellt. Men för detta krävs enligt lagen att straffvärdet uppgår till över ett års fängelse.

– Och tingsrätten har konstaterat i domen att straffvärdet är åtta månaders fängelse, så man kommer inte upp över den här gränsen för att döma honom till sluten ungdomsvård. Så det är lite klurigt.

Åklagaren funderar på om socialtjänsten möjligen kan hitta något annat hem som är ”lite mera låst”. Som det är nu fungerar det i vart fall inte.

– Nej, det gör ju inte det, tyvärr, säger Mirna Lelic. Utan något annat måste ju ordnas för honom, det är min uppfattning. Det funkar absolut inte.

Södertörns tingsrätt kommer nu begära in ett nytt yttrande från socialtjänsten. Parterna kommer sedan kallas till ett möte och berätta om sina ståndpunkter.

– Och sedan får tingsrätten fundera ut om det finns någon annan påföljd som är lämplig.

Politikerna skyddar rånare, inte rånade ungdomar

Regeringen låter med nuvarande lagstiftning svenska ungdomar vara lovliga byten för rånare. Något straff behöver man inte ta. Det är bara att traska iväg och fortsätta råna.

Tre veckor efter urineringsdomen väcktes ytterligare ett åtal för flera rån mot andra ungdomar. I Gröndal blev bytet en jacka och mobiltelefon. 16-åringen agerade då tillsammans med två andra, däribland den pojke som filmade förnedringsrånet.

De tre förövarna försvann sedan med en buss. Men en hundförare som larmats ut till platsen fick syn på den aktuella bussen när han hörde det på polisradion. Man körde ifatt bussen och stoppade den vid en busshållplats och kunde direkt gripa de tre misstänkta. Men oavsett dom är de omedelbart ute och kan fortsätta råna ungdomar.