I dessa ”karantäntider” gäller det att hitta tidsfördriv hemma. Ett är att se om sina favoritserier – och varför inte göra lista över de bästa dramaserierna? På min tio-i-topp-lista finns bara en tänkbar etta: Peter Falks ”Columbo”.

I podden ”Samtidigt” har vi tagit upp lyssnarnas tips på tidsfördriv under dess coronatider. För mig blev av en slump ett sådant tidsfördriv att lista de TV-serier jag tycker varit historiens bästa.

Pilotavsnittet (1968)

Det handlade för mig om att fundera igenom vilka serier som kunde mäta sig med den dramaserie som jag alltid älskat och som ingen överträffat: Kommissarie Columbo med Peter Falk (1927-2011) i huvudrollen. Pilotavsnittet sändes 1 februari 1968 och det sista sändes 35 år(!) senare, i januari 2003. Det var helt fristående avsnitt som var långfilmslånga, en och en halv timme.

För ett kriminaldrama var det unikt att tittarna fick se hur mordet gick till och vad motivet var. Först efter en kvart dyker huvudkaraktären upp.

Detta gjorde cheferna på TV-bolaget NBC oroliga. Varför ska man se ett kriminaldrama om man redan i början får veta vem som gjort brottet? Och varför kommer stjärnan i serien, Columbo, in så sent i handlingen?

Manusförfattarna Richard Levinson och William Link övertygade bolaget om att publiken kommer att vänta på Columbo. Och som de gjorde. Peter Falk blev under 1970-talet en av Hollywoods bäst betalda skådespelare. Han blev också medproducent till serien och kunde styra inspelningarna, inte minst genom improvisationer som ställde medspelarna. Falk påverkade faktiskt serien från början. Den skrynkliga rocken var hans egen. ”Jag trivdes i den”, har han svarat på frågan varför han ville ha den.

Peter Falk som Columbo 1974.

En del av genialiteten är manuset och de spänningar som kan skapas när handlingen inte handlar om att få veta vem som begått brottet och varför utan om hur den klurige och egensinnige kommissarien skulle sätta dit mördaren. Det blir till ett intellektuellt och psykologiskt drama mellan Columbo och mördaren.

Att han alltid spelar ur underläge och ber om ursäkt för att han tränger sig på, i sin skrynkliga rock och med cigarr i handen, skapar en tydlig kontrast till de självsäkra och prestigefulla mördarna som tror att de kan lura den simple polismannen.

Och alla de manér som Peter Falk spelar till fulländning blir inte tjatiga utan till stor underhållning. Komiker vet att upprepning dramatiskt kan höja skämtens genomslag. Så använder Falk sin karaktärs personliga drag. Bara detta med att han alltid vänder vid dörren på väg ut, höjer armen och säger, ”Bara en sak till…” (klipp finns på YouTube).

Columbo blev en stor succé på 1970-talet. Då var också TV-deckare som ”Baretta” och ”Kojak” stora. Men de sitter fast i sin tid, hopplöst pinsamma idag. Så är det definitivt inte med Columbo, som har åldrats som ett årgångsvin. Peter Falks briljans blir bara tydligare med tiden.

Eftersom varje avsnitt var fristående kunde dåtidens kändisar medverka. Exempelvis spelar Johnny Cash mördare i ett avsnitt 1974.

Det är kul att SVT sänder avsnitt som mattiné och på SVTplay.

*

BÄSTA TV-SERIERNA
Dick Erixon rekommenderar under rådande ”karantän”

Columbo med Peter Falk (1968-2003) NBC/SVT, 68 avsnitt, krim-drama

House med Hugh Laurie (2004-12) Fox/TV4, 176 avsnitt, sjukhusdrama

Veep med Julia Louis-Dreyfus (2012-19) HBO, 65 avsnitt, politisk satir

Justified med Timothy Olyphant (2010-15) FX-studios, 78 avsnitt, krim-drama

Mindhunter med Jonathan Groff och Holt McCallany (2017-) Netflix, 19 avsnitt, dramadokumentärt om hur profilering av seriemördare blev till 

Narcos med Boyd Holbrook och Pedro Pascal (2015-17) Netflix, 30 avsnitt, dramadokumentärt om knarkkartellerna i Colombia      

Godless med Jack O’Connell och  Jeff Daniels (2017) Netflix, 7 avsnitt, västern/miniserie

Band of Brothers med Damian Lewis (2001) HBO, 10 avsnitt, krigsdrama/miniserie

The Crown med Claire Foy och Olivia Colman (2016-) Netflix, 40 avsnitt, dramadokumentärt om drottning Elizabeth II av Storbritannien 

Chernobyl med Stellan Skarsgård och Jared Harris (2019) HBO, 5 avsnitt, miniserie/dramadokumentärt om kärnkraftsolyckan och försöket till politisk mörkläggning