Syftet med att låta statens hyresrabatter gå via hyresvärdarna, istället för direkt till de krisande företagen, är att utmåla fastighetsägare som giriga och hjärtlösa kapitalister. Landets fastighetsägare borde inte ge några hyresrabatter förrän näringsminister Baylan (S) bett om ursäkt, menar Erik Dahlin i denna debattartikel.

Jag är en av landets många fastighetsägare. Genom bolag äger och förvaltar jag cirka 6000 kvm i Stockholmsregionen fördelat på bostäder, butiker, restauranger och kontor.

Redan runt den 20 mars hörde ett par hyresgäster av sig till mig och bad om hyreslättnader. Mitt besked till dem var att de fick uppskov med hyran för april och maj. Dessa två hyror kunde de istället erlägga i slutet av sommaren under förutsättning att krisen blev kortvarig, i annat fall fick vi ta en ny diskussion.

Jag ville också invänta eventuella besked om direkta stöd till hårt drabbade branscher innan jag oavkortat skänkte bort pengar. Någon vecka senare kom så beskedet att om en hyresvärd sänker hyran med upp till 50 procent under april, maj och juni så kommer staten täcka halva kostnaden. För ändamålet avsattes fem miljarder kr.

Till en början förstod jag inte varför regeringen, Centerpartiet och Liberalerna ville gå via landets fastighetsägare när det är butiker, restauranger och hotell som man vill stötta. Varför ska statliga stödet till en viss butik eller restaurang gå via hyresvärden?

Baylan vill smutskasta fastighetsägare

Det hela hängde inte ihop, men sedan läste jag ett referat i Dagens industri från näringsminister Ibrahim Baylans presskonferens den nionde april.

”Jag får en del oroväckande signaler från såväl Svensk Handel som besöksnäringen om att viljan hos en del fastighetsägare är svag till att vara med och hjälpa till i den här besvärliga situationen. Därför skulle jag vilja skicka ut en kraftfull signal till de fastighetsägare som i dag är tveksamma till om de ska vara med. Vi är i ett väldigt besvärligt läge. Staten och skattebetalarna är beredda att fortsätta vidta åtgärder för att mildra den pågående krisen på vår ekonomi och på sysselsättningen. Ska vi lyckas med detta måste vi alla vara med och bidra.”

Syftet med att låta fastighetsägaren avgöra ifall hyresgästen ska få stödet eller inte är förstås att kunna framställa fastighetsägare som giriga och hjärtlösa kapitalister.

På den goda sidan står staten och skattebetalarna (som om fastighetsägare inte ingick i den sistnämnda kategorin) och på den onda sidan står ända sedan studentrevolten alltjämt ”dom rika” som i aktuellt fall utgörs av fastighetsägare.

Att knappt någon reagerat på Baylans oförskämda antydningar är ett skrämmande bevis på hur marinerat Sverige är i socialism.

Låt mig därför rada upp några enkla fakta för er som tyckte att Baylans uttalanden anstår en näringsminister i ett upplyst land som Sverige.

Fastighetsägare har samma kostnader som innan coronakrisen och har absolut inte gynnats av den. Fastighetsägare har inte orsakat krisen och har inte rådighet över hur Sverige hanterar den. I en statlig utredning för ett par år sedan (”paketeringsutredningen”) kom man fram till att fastighetsbranschen inte var skattemässigt gynnad jämfört med andra branscher.

Innan pengar investeras i fastigheter har de nästintill utan undantag någon gång först beskattats med en av OECD:s högsta skattesatser. Fastighetsägare eller andra till synes ”rika” företag och personer ska betala lagstadgad skatt men utöver det har branschen inga juridiska eller moraliska skyldigheter mer än någon annan bransch att hjälpa till vid vare sig flyktingkris, finanskris eller coronakris.

Att som näringsminister ens antyda något annat är oförskämt och tyder på att man inte har något på den posten att göra. Som av en händelse hade Baylan heller inte befunnit sig på den posten ifall de forna borgerliga partierna C och L hade prioriterat det svenska näringslivet istället för att markera sin avsky mot SD.

Näringsministern är kontraproduktiv

Jag har inget principiellt emot att hjälpa mina hyresgäster. Det kan även vara affärsmässigt motiverat att ge hyresrabatter, men efter Baylans presskonferens har min och gissningsvis många andra fastighetsägares vilja att ”bidra” minskat betänkligt.

Om jag skulle efterskänka hyra efter Baylans oförskämda antydningar så innebär det att jag signalerar att jag håller med honom. Om fler gör samma sak får han och andra vänsterpolitiker intrycket av att det lönar sig att gå till liknande angrepp framöver, vilket vore mycket olyckligt.

Jag uppmanar därför landets samtliga fastighetsägare att inte bevilja några hyresrabatter förrän Baylan bett om ursäkt för sina uttalanden. Ursäkten ska förstås implicera att han har förstått att Socialdemokraterna inte hade kunnat existera utan företagare och kapitalister.

En hjälp på vägen till att förstå kan vara den enkla upplysningen att industrialismen kom till Sverige runt 1850 medan Socialdemokraterna bildades flera decennier senare. Först måste alltså tillgångar och kassaflöden skapas, sedan kan sådana som Baylan komma och fördela detta välstånd, vilket inte alltför sällan betyder att det fördelas till sådana som inte gjort sig förtjänta av det.

Nu är det däremot dags att fördela tillbaka en del till alla som tidigare bidragit mycket och då ska inte fastighetsägare användas som alibi för att avstå stöd till drabbade företagare.

Erik Dahlin
Civilingenjör och fastighetsägare

*

Erik Dahlin är för Samtidens läsare troligtvis mest känd som programledare för podden Samtidigt där även chefredaktör Dick Erixon (Samtiden) och den före detta riksdagsledamoten Linus Bylund (SD) ingår. Erik har sedan tidigt 2000-tal varit företagare inom fastighetsbranschen både som förvaltare och exploatör. Han har civilingenjörsexamen inom datateknik på KTH med inriktning finansiell matematik. Erik är politiskt obunden, men hade som tonåring styrelseuppdrag för Ny Demokrati i Stockholm