Vi kommer aldrig, under några omständigheter, acceptera att människor som inte ens äger rätt att vara i landet ska ges en extra gräddfil när våra egna medborgare just nu upplever sitt livs värsta strid, skriver Jimmie Åkesson i Samtiden.

Regeringens samarbetspartners, med Centerpartiet i spetsen, har nyligen aviserat att man vill lätta upp den misslyckade gymnasielagen. Mitt under en pågående samhällskris menar dessa partier att det nu är dags att låta människor utan skyddsskäl stanna i landet, oavsett om de har arbete eller ej.

Att detta ens kommer på tal i tider som dessa är symptomatiskt för hur verklighetsfrånvända dessa partier är och har varit i flera års tid. Denna totalt ansvarslösa linje måste bekämpas från början till slut. Vi sverigedemokrater kommer aldrig, under några omständigheter, acceptera eller bidra till att människor som inte ens äger rätt att vara i landet ska ges en extra gräddfil när våra egna medborgare just nu upplever sitt livs värsta strid. Aldrig, någonsin.

Sverigedemokraterna var ytterst kritiska när vänsterliberalerna först kom på idén att utfärda en allmän amnesti för omkring 7.400 personer som fått avslag på sin asylansökan. Det som kom att döpas till ”gymnasielagen” var just inget annat än ett frikort för att få stanna i Sverige, med högst luddiga villkor som ett slags godhetens alibi. Det var fel då och det är än mer fel nu. Det är så fel det kan bli.

Att, som regeringsunderlaget föreslår, förändra denna undermåliga lag till något värre genom att ta bort villkor, som att det ska uppvisas ett anställningskontrakt som sträcker sig över minst två år, är absurt.

Det är skandalöst dålig politik som i grunden vittnar om ett djupt människoförakt. I ett läge där vi har väldigt många sjuka människor, som lever under extremt tuffa omständigheter, uppvisar nu Centerpartiet och deras kompanjoner en mörk människosyn, underbyggd av ett värderingskitt som inte ens uppfyller de mest basala krav med utgångspunkt i tanken om medmänsklighet.

Sverige står inför en kris och våra egna medborgare behöver nu allt stöd och allt fokus som är möjligt att ge. Låt oss inte vackla i det sanna och rätta i detta.

Vi måste se det hedervärda i att de som varit med och byggt upp detta land ges det stöd och den trygghet de behöver. Det finns inget vettigt överhuvudtaget i att då börja rikta om och – med en dåres enfaldighet – prioritera de som saknar skyddsskäl att ens befinna sig i landet.

Det finns något som kallas moral. Det finns något som kallas principen om heder och värdighet. Det är inte värdigt att agera som regeringens samarbetspartners gör just nu. Denna totala avsaknad av fingertoppskänsla är illavarslande. Om dessa partier är så omdömeslösa nu, hur ser det då ut i det dagliga arbetet?

Vi har en regering i Sverige som i praktiken fullt ut är beroende av dessa partier. Det är inte bara bekymmersamt, det är betydligt värre än så.

Att ge uppehållstillstånd till företrädesvis vuxna män utan skyddsbehov är riktigt usel politik och det måste stoppas.

Sverigedemokraternas position är tydlig. Inget mer av detta nonsens. Vi har en nation att rädda. Låt oss nu alla tillsammans fokusera på detta och inget annat.

Sverige behöver en politik som säkerställer att den här typen av förslag aldrig ser dagens ljus. Än mindre blir verklighet. Sverigedemokraterna kommer aldrig acceptera den här typen av nedprioritering av sin egna befolkning.

Jimmie Åkesson (SD)
Partiledare